Ga naar Content

Meester Hidde maakt motiverende examenrap na 'gek' coronaschooljaar

Vandaag zijn de centrale eindexamens begonnen voor middelbare scholieren. Het is een raar schooljaar geweest voor de meeste leerlingen. Ook het examen zal vanwege de crisis anders zijn dan normaal. De Amsterdamse meester en rapper Hidde maakte een rapnummer, om alle leerlingen vandaag een hart onder de riem te steken.

Foto: NH Nieuws

Het nummer van Hidde lag al een jaar klaar, maar is vorig jaar niet uitgebracht omdat alle examens werden afgelast. De speciale examenrap ‘Zo Geslaagd!’ is bedoeld om de ongeveer 200.000 scholieren een maximale boost te geven voor hun eindexamens. 

Bekijk hieronder de videoclip.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De examens zien er vanwege de coronacrisis anders uit dan normaal. Leerlingen mogen hun vakken spreiden en krijgen een extra herkansing. Ook is het toegestaan een vak op de cijferlijst weg te strepen, zodat je alsnog kunt slagen.

Examen in tijdvakken

Er zijn drie zogenoemde tijdvakken waarin leerlingen hun examens kunnen inplannen. Dat zorgt ervoor dat er meerdere momenten zijn om de toets maken. Deze beslissing is genomen voor leerlingen die op een examenmoment bijvoorbeeld corona hebben of in quarantaine zitten. Zij kunnen hun toets dan in een later tijdvak inhalen.

Het is dit jaar mogelijk om een extra herkansing te doen. Leerlingen kunnen dit jaar ook één vak wegstrepen - die telt dan niet mee voor de uitslag - maar dat mag geen kernvak zijn zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Omdat de voorbereiding voor de examens anders is dan normaal, geldt er dit jaar ook een andere normering.

De meeste scholieren zullen alles in het eerste tijdvak voltooien, waarvan de laatste toets op 1 juni gepland staat. Of de vlag uit mag, horen ze vervolgens op 10 juni.

Wijzigingen vmbo

Leerlingen die examen doen in het vmbo sluiten hun vak dit jaar af met een schoolexamen, in plaats van met een centraal schriftelijk en praktisch examen. Vmbo'ers in de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg kunnen hun examens afleggen tot uiterlijk 23 juli.

Vorig jaar gingen de eindexamens vanwege de coronamaatregelen niet door.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.