Amsterdam

NL
V

Eenrichtingsverkeer en bredere weg moeten Nieuwmarkt veiliger maken

17 mei 2021, 12.52 uur · Aangepast 17 mei 2021, 13.06 uur · Door Redactie

De gemeente wil de omgeving van de Nieuwmarkt veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Onder meer bredere rijbanen en eenrichtingsverkeer op een deel van de Nieuwmarkt moeten hiervoor gaan zorgen. 

Dat staat in het voorlopig ontwerp voor een verbeterde fietsroute rondom het plein. Volgens het plan wordt de rijbaan aan de Nieuwmarkt een halve meter breder, net zo breed als de Geldersekade. Daar verdwijnt het fietspad in beide richtingen. In plaats daarvan komt er een gedeelde rijbaan voor auto's en fietsers in de richting van het Centraal Station. Het fietspad richting de Nieuwmarkt blijft. Aan beide kanten komt een stoep. 

De oostkant van de Nieuwmarkt wordt eenrichtingsverkeer. Ook aan de zuidzijde wordt het stuk van de Kloveniersburgwal naar de Nieuwmarkt oostzijde eenrichtingsverkeer. Op deze manier moet voorkomen worden dat er veel verkeer rondrijdt op de Nieuwmarkt, om zo de verkeersveiligheid te bevorderen. 

Verkeer vanuit de Geldersekade zal in de toekomst verplicht rechtsaf moeten slaan op de Prins Hendrikkade, zonder stoplicht. Dit om files en drukte op de Geldersekade te voorkomen.

Tot 27 juni kan er gereageerd worden op het voorlopig ontwerp.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]