Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Aangespoelde zeepaardjes op Texel door duikers teruggebracht naar zee

15 mei 2021, 16.49 uur · Aangepast 15 mei 2021, 17.27 uur · Door Redactie

Duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra van Texel hebben gisteren vier zeepaardjes teruggeplaatst in zee. Op vijf meter diepte werden ze tussen het wier losgelaten. De visjes werden begin dit jaar gevonden op het strand van het eiland. Nog nooit ving opvangcentrum Ecomare zeepaardjes op.

Ecomare

Daar mochten de visjes betere tijden afwachten, toen ze in januari werden gevonden op het strand. In de winter trekken de dieren zich namelijk normaal gesproken terug in de minder koude delen van de Noordzee.

Volgens verzorger Jarco Havermans zijn ze in die periode goed aangesterkt. "Zulke kleine diertjes hebben heel klein eten nodig. In de natuur zweeft dat gewoon rond, maar bij Ecomare hebben we gefilterd water. Ik heb ze gevoerd met mysis – heel kleine garnaaltjes. Ik ben erg blij dat ze het zo goed hebben gedaan."

De zeepaardjes in de opvang van Ecomare - Ecomare

Gisteren zijn de zeepaardjes, een mannetje en drie vrouwtjes, teruggeplaatst door de twee duikers. Het geslacht was goed te zien, omdat de voorplantingstijd van de zeepaardjes eraan komt, zegt Jarco. "Een van de zeepaardjes had een duidelijke broedbuidel. We hadden dus drie vrouwtjes en een mannetje. Bij zeepaardjes ontwikkelen de eitjes zich namelijk in een broedbuidel van het mannetje."

Duikers Reinier en Boukje maakten de volgende beelden van het uitzetten van de visjes:

Het gebeurt niet vaak dat zeepaardjes aanspoelen. Dit jaar gebeurde het naast op Texel nog een keer: door het stormachtige weer in maart spoelden er ook zeepaardjes aan langs de kust bij Bergen en Schoorl.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]