FC Volendam ten onder in eerste ronde play-offs tegen NAC Breda

Het seizoen zit erop voor FC Volendam. De opdracht voorafgaand aan de play-offs was simpel: drie duels winnen en volgend jaar wordt eredivisievoetbal aan De Dijk gespeeld. Een 4-1 nederlaag bij NAC Breda zorgde ervoor dat het play-offsavontuur tot slechts een wedstrijd werd beperkt.

Adilehou scoort voor NAC Breda - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

In een speciaal belegd trainingskamp in Doorwerth bereidde Volendam zich voor op de play-offs. Vannacht werden de spelers opgeschrikt door vuurwerk dat NAC-supporters bij het hotel afstaken. Voor het eerst in weken kon trainer Wim Jonk over een fitte selectie beschikken. Alex Plat keerde terug in de basis en Franco Antonucci begon tegen NAC op de bank.

Voorzichtigheid

Echter was het vuurwerk niet te bespeuren in de openingsfase in het Rat Verlegh Stadion. Beide ploegen maakten een voorzichtige indruk en zochten geduldig naar een doorbraak. Een afstandsschot van Thom Haye en een rollertje van Martijn Kaars uit een voorzet van Derry John Murkin waren de enige oplevingen in de eerste 20 minuten.

De wedstrijd ging verder als een echte finale, zoals Jonk vooraf de serie in de play-offs bestempelde. NAC en Volendam waren meer bezig met het voorkomen van fouten, dan het maken van het spel, waardoor het tempo erg laag bleef. In de 26ste minuut ontsnapte Volendam, want Moïse Adiléhou stond vogelvrij bij een hoekschop, maar schoot de bal vervolgens naast.

Openingstreffer

In de 34ste minuut kwam NAC uit het niets op voorsprong. Een afgemeten voorzet van oud-Volendammer Robin Schouten werd bij de tweede paal binnengeschoten door Kaj de Rooij: 1-0. Het doelpunt brak de wedstrijd open, want in de fase tot aan de rust drong Volendam aan. Samuele Mulattieri kreeg een opgelegde kans in een één-tegen-één met doelman Nick Olij, maar stuitte op de doelman. In de daaropvolgende carambole kregen Boy Deul en Ibrahim El Kadiri de bal er ook niet in.

Weggeven

Franco Antonucci, die de afgelopen maand slechts 20 minuten speelde, kwam in de rust in de ploeg voor El Kadiri, die een mindere wedstrijd speelde. Dat betekende dat Deul doorschoof naar de positie van linksbuiten. Volendam zocht meteen de aanval en meldde zich in de fase veelvuldig voor het doel van NAC. En ondanks alle goede bedoelingen, kwam NAC vlak na rust op 2-0 via Adiléhou. De centrale verdediger kreeg een bal, opnieuw  uit een corner, gelukkig voor zijn voet en liet Bakker kansloos.

Volendam probeerde de NAC-defensie onder druk te zetten, maar kwam nauwelijks tot kansen. In de 66ste minuut ging het helemaal mis voor Het Nieuwe Oranje. Lewis Fiorini kwam door in de as van het veld, zag Micky van de Ven uitglijden en werkte de bal met zijn linker in de hoek: 3-0.

Mulattieri

Richting het einde van de wedstrijd moest Volendam nog oppassen dat het niet tegen een nog grotere nederlaag aanliep. Doelman Nordin Bakker, wiens toekomst nog onduidelijk is, moest redding brengen op schoten van De Rooij. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok zette Samuele Mulattieri, de huurling van Internazionale, de Volendammers ook op het scorebord met een rake krulbal in de hoek.

Tekst loopt door onder de tweet.

Invaller Michaël Maria maakte aan alle onzekerheid een einde en gooide het duel definitief in het slot. Hij zette NAC op 4-1 met een droge schuiver in de verre hoek. In de 91ste minuut mocht Franco Antonucci, volgend jaar spelend bij Feyenoord, nog aanleggen voor een penalty, maar tot overmaat van ramp keerde Olij de strafschop.

Door de nederlaag bij NAC Breda is FC Volendam uitgeschakeld in de play-offs om promotie. NAC speelt in de halve finale tegen FC Emmen of Willem II.

Opstelling NAC Breda: Olij; Schouten, Adiléhou, Malone, Hendriks; Fiorini, Haye (Kali/89), El Allouchi; Azarkan (Rutten/75), Van Hooijdonk (Immers/75), De Rooij (Maria/81)

Opstelling FC Volendam: Bakker; Kasius, Tol (B. Plat/66), Van de Ven, Murkin; A. Plat (Twigt/80), Ben Sallam (Zeefuik/66), Deul; Kaars (Iatroudis/80), Mulattieri, El Kadiri (Antonucci/46)