Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

375.000 euro aan cocaïne gevonden in haven IJmuiden

15 mei 2021, 08.30 uur · Aangepast 15 mei 2021, 09.37 uur · Door Redactie

De douane heeft 15 kilo cocaïne gevonden tijdens een controle van een schip uit Colombia in de haven van IJmuiden. De waarde van deze vondst is ongeveer 375.000 euro. Het is niet de eerste keer dat er drugs zijn gevonden in de haven. 

Foto ter illustratie - Adobe Stock

De drugs werden ontdekt tijdens een controle afgelopen maandag op een zeeschip. Het schip kwam uit Puerto Bolivar in Colombia en was op weg naar de haven van Amsterdam. 

De gevonden cocaïne is inmiddels vernietigd, meldt de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst). In het bericht wordt niet vermeld of er verdachten zijn aangehouden. Een strafrechtelijk onderzoek is geopend en staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Niet de grootste vangst

De vangst van 15 kilo is zeker niet de grootste cocaïnevangst die in IJmuiden is aangetroffen. In februari 2019 vond de politie 400 kilo, ter waarde van 20 miljoen euro, in een loods in de Kromhoutstraat.  In juni vorig jaar werd in een loods aan de Ampèrestraat 80 kilo cocaïne gevonden. Afgelopen december rolde de politie nog een groot Noord-Hollands drugsnetwerk op.

Misdaadverslaggever Jan Meeus zei vorig jaar tegen NH Nieuws dat het havengebied in IJmuiden ideaal is voor criminelen, omdat in de Rotterdamse haven strenger wordt gecontroleerd. "Een soort waterbed-effect. Als er op een plek harder wordt gedrukt (dus daar scherper wordt gelet op de import en export van grondstoffen en drugs, red.), verplaatst de handel zich."

Tekst gaat verder onder het artikel.

In het Amsterdamse havengebied werd vorig jaar veel cocaïne onderschept: ruim 1.300 kilo. In andere jaren werd er enkele tientallen of een paar honderd kilo cocaïne op jaarbasis in beslag genomen. Ondanks dit succes wordt een specialistisch politieteam - dat al jaren actief is in het gebied - overgeplaatst vanwege capaciteitsproblemen. Dit meldde AT5 in februari.

Op dit moment wordt er op verzoek van politie Amsterdam en Noord-Holland een onderzoek gedaan naar de aanpak van ondermijning in het Noordzeekanaalgebied en de haven van Amsterdam. Dit is nodig, want met de volgend jaar geplande opening van nieuwe Zeesluis in IJmuiden zullen er alleen maar meer grote (container)schepen naar het Noordzeekanaalgebied komen. 

Criminoloog en projectleider van de studie Yarin Eski benadrukt tegenover AT5 het belang van het onderzoek. "Als het dan al binnenkomt, gebeurt dat dan via de zee? Of vanuit het binnenland, juist richting de haven van Amsterdam? Via de binnenwateren? Of zijn het juist vrachtwagens die vanuit andere havens, zoals Antwerpen en Rotterdam, containers naar Amsterdam brengen? Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de Amsterdamse haven. Daar moet wel beter zicht op komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]