Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schiphol krijgt 1.9 miljoen euro erbij voor bestrijding georganiseerde misdaad

14 mei 2021, 16.02 uur · Aangepast 14 mei 2021, 16.47 uur · Door Doron Sajet

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft nog meer geld uit voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol. De komende twee jaar wordt er 1.9 miljoen euro door het ministerie overgemaakt om het drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren onmogelijk te maken op de luchthaven toe te slaan en personeel te ronselen voor het vuile werk.

Foto: De douane in de bagagekelder van Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het geld dat Grapperhaus vrijmaakt, komt bovenop de al beloofde 700.000 euro die bedoeld is om de ondermijnende criminaliteit op Schiphol aan te pakken. Dit geld is bijvoorbeeld nodig om meer camera's op te hangen, zwakke plekken beter te beveiligen en het ronselen van het personeel door criminelen te voorkomen.

De gemeente Haarlemmermeer gaf twee gespecialiseerde bureaus opdracht om georganiseerde misdaad op en rond Schiphol te onderzoeken. Het rapport, dat vorig jaar werd gepubliceerd, maakte duidelijk waar, door wie en hoe criminaliteit op Schiphol mogelijk werd gemaakt.

Schiphol-Oost

De onderwereld verspreidt zich wijd op en rond Schiphol. Zo kunnen criminelen toeslaan bij de logistieke bedrijven en daar personeel ronselen dat onder andere drugs voor ze smokkelt. Dat gaat vaak ongezien dankzij de Schipholpas, waarmee het personeel de luchthaven op en af komt. Schiphol-Oost wordt gezien als zwakke plek vanwege de beperkte beveiligingsmaatregelen om het terrein op te komen.

De bagagekelders van Schiphol behoren tot de kwetsbaarste plekken. Bagagemedewerkers zijn volgens het rapport ontvankelijk voor drugscriminaliteit vanwege de hoge beloningen, in tegenstelling tot de lage salarissen en het zware werk. Vakbond FNV wil mede daarom dat de lonen stijgen om het personeel minder vatbaar te maken voor het smokkelwerk. Maar volgens Grapperhaus, die de douane in de bagagekelders bezocht, helpt dat niet tegen ondermijning.

Het artikel gaat verder onder de video.

Grapperhaus: "Ook personeel met een hoog inkomen wordt geronseld" - NH Nieuws / Doron Sajet

Behalve bij bagagemedewerkers wordt er ook geronseld bij cateringpersoneel, schoonmakers, bij de douane en marechaussee en zelfs bij stewards, stewardessen en piloten. Criminelen werken onder andere vanuit bedrijven rondom Schiphol waar volgens Grapperhaus de onderwereld en bovenwereld samenkomen. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer zegt dat ze inmiddels weet van waaruit ze opereren en zal er binnenkort ingrijpen.

Een bezoek aan de douane in bagagekelders van Schiphol. Daar maakte demissionair minister Grapperhaus bekend 1.9 miljoen euro extra vrij te maken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol.

Miljoenen euro's voor de jacht op de onderwereld op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]