Sport

NL
V

Tien jaar na memorabele landstitel van Ajax blikt Eyong Enoh terug

15 mei 2021, 07.15 uur · Door Tijmen Koelemeijer

Voor veel Ajacieden is 15 mei 2011 nog altijd een dag waar ze met een glimlach aan terug zullen denken. Op die dag pakte Ajax na maar liefst zeven jaar (!) geen kampioen te zijn geweest, de dertigste landstitel uit de clubhistorie. Wij blikken terug op die bijzondere dag met oud-Ajaxspeler Eyong Enoh. En toeval of niet, hij speelt tien jaar na dato wederom in het Ajax-shirt.

Eyong Enoh is tien jaar na historische 30e landstitel weer terug in het Ajax-shirt - NH Nieuws

Het was een dag waarop alles samenkwam voor Ajax. In de eigen Johan Cruijff Arena troffen zij op de allerlaatste speeldag koploper FC Twente. Ajax stond tweede en moest winnen om zich sinds 2004 weer eens kampioen van Nederland te mogen noemen.

De Amsterdammers snakten niet alleen naar een landstitel, ook de derde ster op het wedstrijdshirt stond op het spel. Voor iedere tien keer dat een Eredivisie club kampioen wordt, krijgen zij namelijk een gouden ster op het wedstrijdshirt.

Quote

"De atmosfeer was onvoorstelbaar. De fans waren overal"

eyong enoh, oud-speler

Het werd uiteindlijk een apotheose waar iedere Ajax-supporter nog altijd van smult. Ajax won (op de verjaardag van toenmalig trainer Frank de Boer) met 3-1 en oud-Ajacied Siem de Jong was met twee treffers de gevierde man.

"Ik denk dat deze wedstrijd de meest speciale en memorabele wedstrijd uit mijn carrière is geweest. Niet alleen van mijn tijd in Nederland, maar van mijn hele voetbalcarrière", blikt Eyong Enoh terug op die dag.

Museumplein

Na de schaaluitreiking in de Arena, voltrok het feest zich richting het Museumplein. Daar werd de Ajax-selectie opgewacht door duizenden fans. “De atmosfeer was onvoorstelbaar. De fans waren overal en het stond helemaal vol", aldus Enoh.

En ook al is het inmiddels tien jaar geleden, de 35-jarige Kameroener denkt er nog regelmatig aan terug. "Iedere keer als Ajax kampioen wordt denk ik terug aan die dag. Iedere speler die toen onderdeel was van de selectie zal eraan terugdenken als ze Ajax kampioen zien worden."

Herenigd

Vorig jaar zette Enoh een punt achter zijn carrière als profvoetballer. Sinds een paar weken traint hij mee bij de amateurs van Ajax en volgend seizoen zal hij met hen uitkomen in de derde divisie.

Maar hij richt zich vooral op zijn maatschappelijke carrière. "Ik focus mij nu vooral op de podcast van Ajax in het Engels. Ik heb ook mijn diploma in sportmanagement gehaald en ik ga nog voor mijn trainersdiploma."

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur naar de uitzending op NH Radio

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]