Ga naar Content

Datacenters: overbodige energieslurpers of een zegen voor de Amsterdamse economie?

Raadsleden Kreuger (JA21) en Boomsma (CDA) maken zich zorgen over de enorme energiebehoefte van het toenemend aantal datacenters in Amsterdam. De raadsleden hebben uitgerekend dat er jaarlijks 17 windturbines bij moeten komen om de geplande datacenters van energie te voorzien. Ze hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college over het nut en de noodzaak van de datacenters.

Foto:

Volgens de raadleden is de vraag of er windturbines moeten komen in Amsterdam niet los te zien van het aantal datacenters in de stad. “Als je kijkt naar het de toegestane groei van het aantal datacenters in Amsterdam, dan betekent dat de 17 windmolens die de gemeente nu wil plaatsen geheel opgaat aan de groei van het aantal datacenters in één jaar”, aldus Diederik Boomsma.

Toch zijn de raadsleden niet principieël tegen datacenters. “Het gaat om een balans tussen lusten en lasten. We moeten per datacenter bekijken hoeveel deze oplevert voor onze economie en hoeveel windturbines hiervoor nodig zijn" , vertelt Kevin Kreuger. "Als dat niet in balans is moeten we het misschien gewoon niet doen, dan moet het datacenter gewoon ergens anders naartoe”

Verplicht Groene Stroom

Een ander heikel punt dat de raadsleden aansnijden is dat de gemeente Amsterdam de datacenters verplicht om gebruik te maken van groene stroom. “Dan heb je een situatie waarbij de belastingbetaler meebetaalt aan de gesubsidieërde stroom waarvan de multinational vervolgens van profiteert. En dan krijgt deze brave belastingbetaler ook nog eens een windmolen in de tuin. Dat is niet uit leggen”, aldus Kreuger.

Stijn Grove vindt de vragen van de raadsleden nergen op slaan - Foto: AT5

Directeur Stijn Grove van de Dutch Data Center Association vindt dat de berekeningen en de argumenten van de raadsleden nergens op slaan. Volgens hem leveren de datacenters juist veel energiebesparing op. “Omdat we thuis werken wordt er veel minder gevlogen en is er veel minder transport. Dus aan de ene kant gebruik je wel een klein beetje meer energie in die datacenters. Maar wat je aan de andere kant bespaart is vele malen groter, en dat komt omdat we online kunnen werken.”

Dat datacenters zouden profiteren van gesubsidieërde stroom is volgens Grove totale onzin. "De meeste datacenters contracteren duurzame energie via wind op zee en niet in de regio. Door hun stabiele afnames zorgen ze ervoor dat windparken op zee zonder subsidie gebouwd kunnen worden", legt Grove uit

Onmisbaar

Volgens Grove zijn de datacenters onmisbaar voor de stad. “Amsterdam is uitgegroeid tot één van de belangrijkste internetknooppunten van de wereld. Dat trekt ook weer nieuwe technologiebedrijven naar de stad. Samen met de datacenters zijn ze goed voor 20 procent van de directe buitenlandse investeringen in de Nederlandse economie. 15 procent van alle banen in Amsterdam zitten in de techsector. Netflix, Disney hebben juist hier hun hoofdkantoren vanwege de goede digitale infrastructuur”, besluit Grove.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]