Ga naar Content

Regio maakt vaart met woningbouw: 11.500 huizen worden gebouwd

Er moeten de komende jaren, tot aan 2040, tienduizenden huizen bij komen in 't Gooi. Dat hebben de Gooise gemeenten afgesproken met de provincie en woningbouwcorporaties. Het plan moet er voor zorgen dat meer mensen een betaalbare woning kunnen huren. 

Nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden in aanbouw - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De gemeenten, de provincie en de woningbouwcorporaties mikken op de bouw van 11.500 huizen, verdeeld over de hele regio. Daarvan moeten er zo'n 3.000 sociale huur worden, 1.500 huizen worden 'middelduur'.

De meeste woningen moeten binnenstedelijk worden gebouwd, vooral langs het spoor of andere openbaar vervoertrajecten. Bij de bouw van de nieuwe woningen moet duurzaamheid een belangrijke rol gaan spelen, maar bovenal ook het behoud van een prettige leefomgeving en het karakteristieke landschap. 

Bestaande huizen

Naast het bouwen van huizen moeten ook bestaande woningen aangepakt worden. Er wordt dan ook gekeken naar het verduurzamen en 'toekomstbestendig' maken van de huizen. 

De afspraken voor de woningbouw zijn vastgelegd in het Gooise 'woonakkoord' voor de komende vijf jaar. Naast de provincies en bijna alle woningbouwcorporaties hebben de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Huizen, Laren en Weesp dat stuk al ondertekend. Hilversum en Wijdemeren doen ook mee, maar kijken eerst nog naar waar ze zich de komende jaren in hun eigen gemeente op willen richten na woningbouw. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]