Haarlem

NL
V

Brand Waarderpolder legt batterijenopslag in de as, garagebedrijf en bakkerij gered

12 mei 2021, 08.28 uur · Aangepast 12 mei 2021, 10.01 uur · Door Jouri Bakker

De grote brand die gisteravond en vannacht woedde in een fabriekshal in de Haarlemse Waarderpolder heeft een opslagplaats voor lithiumbatterijen verwoest. De brand was rond 3.00 uur onder controle, al wordt er vanochtend nog wel nageblust. In de loop van de ochtend start de politie een onderzoek naar de oorzaak van de brand.  

Flinke schade na grote brand in Waarderpolder - NH Nieuws/Kimberley Luske

Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio desgevraagd weten. Behalve de opslagplaats voor lithiumbatterijen zijn er ook enkele opslagboxen verwoest. 

Al snel nadat de brand rond 22.30 uur was uitgebroken, stond de fabriekshal in lichterlaaie. Behalve op het blussen van de vlammenzee zette de brandweer in op behoud van de bakkerij achter de fabriekshal, waarin ze zijn geslaagd. "Dat was nog wel even spannend, maar dat is wel een succesje", aldus de woordvoerder. 

Mede vanwege de aanwezigheid van de lithiumbatterijen heeft de brandweer tijdens de bluswerkzaamheden metingen verricht. Daarbij zijn geen verhoogde concentraties schadelijke stoffen gemeten. Desondanks kregen omwonenden vanwege de hevige rookontwikkeling het advies om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatiesystemen uit te schakelen.  

Hoewel meerdere getuigen melden dat ook een naastgelegen garagebedrijf is afgebrand. klopt dat volgens de eigenaar van de garage niet. Op Facebook laat hij weten dat zijn pand wel waterschade heeft, maar 'alles er nog staat'. "Alle auto's zijn er op tijd uitgereden." 

Rond 3.00 uur was de brand onder controle, al zou de brandweer nog tot vanochtend bezig zijn met nablus- en sloopwerkzaamheden. Daarom zijn enkele wegen rond het pand langere tijd afgesloten (geweest). 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]