Ga naar Content

Omwonenden Overstad maken zich zorgen over hoogbouw: "Het past hier niet"

Het project Overstaete, waarbij er zo'n zeventig appartementen gebouwd worden aan de Kwakelkade in Alkmaar, valt bij de buren aan de overkant van de Hoornsevaart niet in goede aarde. Vooral de hoogte van de woontoren, in totaal negen verdiepingen, is voor de omwonenden een doorn in het oog. "We worden letterlijk opgeslokt", vertelt omwonende Suzanne Krul aan NH Nieuws.

Omwonenden Suzanne Krul en Bianca de Jong zijn bang dat ze in de toekomst minder zon hebben - Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

"We zitten nu heerlijk in het zonnetje en wonen op het mooiste plekje van Alkmaar, maar aan alle kanten wordt in de hoogte gebouwd. We verliezen ons uitzicht op de historische binnenstad, het is echt veel te extreem." Ook buurvrouw Bianca de Jong maakt zich zorgen over het woningbouwproject. De woontoren komt aan de overkant van haar huis.

"Dat er gebouwd gaat worden juichen we toe, maar negen verdiepingen past niet in de omgeving. We maken ons ook zorgen om de enorme slagschaduw en de opbrengst van onze zonnepanelen. Ik heb dit huis juist gekocht omdat we tot laat in het zonnetje kunnen zitten."

Tekst loopt door onder de video.

Hoogbouw Overstaete Overstad - NH Nieuws

Willem de Haas, woordvoerder van projectontwikkelaar Hein Jong, begrijpt de zorgen van de bewoners. Toch benadrukt hij dat niet de hele buurt tegen het plan is. "Er is veel behoefte aan woningen en ik hoor ook van veel mensen dat ze blij zijn met de herontwikkeling van dit gebied. Misschien is het ook de angst voor het onbekende."

'Ruimte wordt menselijker'

Al lange tijd bestaat de ambitie om het gebied Overstad meer te betrekken bij het centrum van Alkmaar. Nu voeren vooral bedrijven en woonwinkels de boventoon, in de toekomst moet er steeds meer gewoond gaan worden.

"Dit project past ook perfect in de gebiedsvisie voor Overstad. Dat betekent dat de openbare ruimte hier veel leuker wordt. En dat het veel levendiger en menselijker wordt", aldus De Haas. 

Om de zorgen van omwonenden weg te nemen, wordt vanavond een online informatiebijeenkomst georganiseerd. Ook Bianca de Jong en Suzanne Krul zijn van de partij maar het vertrouwen is niet groot.

"We hebben al eerder vragen over dit project gesteld en daar hebben we nooit antwoord op gekregen. Ik snap dat er woningnood is, maar als er twee lagen van het gebouw afgaan zou dat voor ons al heel veel schelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]