Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

We mogen (onder voorbehoud) weer betaald seksen en binnensporten

12 mei 2021, 07.00 uur · Door Priscilla Overbeek

Vlak voor de finish geen fouten maken; met die waarschuwing kondigde Rutte gisteravond de versoepelingen aan die - als de ziekenhuiscijfers voldoende dalen - volgende week dinsdag ingaan. In het seksstraatje van Alkmaar én bij sportscholen in de regio klinkt voorzichtig gejuich: "Het is bijna onwerkelijk na zes maanden. Bizar dat het zo lang heeft geduurd."

Als de cijfers het toestaan, mogen sportscholen de deuren weer openen voor maximaal dertig personen. Leden moeten vooraf reserveren en er moet een voorgesprek en registratie plaatsvinden. Kleedkamers blijven voorlopig gesloten.

Rick Sombroek, eigenaar van 't Gymlokaal in Heiloo kan bijna niet geloven dat hij weer open mag. Hij gaat er niet vanuit dat Rutte 'de pauzeknop' maandag toch indrukt. "Goed nieuws, heel fijn. Hopelijk zijn we binnenkort echt van dat virus af. De overheid had ons gewoon open moet houden. Het is inmiddels geen coronacrisis, maar een gezondheidscrisis geworden."

Groepsmotivatie

Veel van zijn leden zijn volgens Sombroek zwaarder geworden en krijgen opnieuw last van lichamelijke klachten, die ze juist waren verloren door regelmatig sporten. "Sporten en bewegen kan natuurlijk overal. Op een matje in de woonkamer of een rondje hardlopen in het park. Maar om gemotiveerd te blijven, is het samen kunnen sporten heel erg belangrijk. En dat trainers persoonlijke begeleiding en advies kunnen bieden."

Het afgelopen jaar heeft de focus van de overheid te weinig gelegen op gezond leven, stelt de sportschooleigenaar. "Natuurlijk is de vaccinatiegraad belangrijk, maar nóg belangrijker is een gezond lijf en gezond leven. Daar is het afgelopen jaar te weinig aandacht aan besteed, al denk ik wel dat mensen de noodzaak van gezond leven steeds meer inzien. En dat bewegen daar een belangrijk onderdeel van is."

Quote

"Een sterk immuunsysteem biedt betere bescherming tegen het virus dan anderhalve meter"

Ruud Alwart, Mejiro Gym

Ruud Alwart van Kickboksschool Mejiro Gym in Heerhugowaard sluit zich daar volledig bij aan. "Wat mij betreft had dit eerder gekund. Het openen van sportscholen levert een goede bijdrage aan de weerstand van mensen. Een sterk immuunsysteem biedt betere bescherming tegen het virus dan anderhalve meter."

'Geluk bij een ongeluk'

Ook hij denkt dat een heleboel mensen zijn wakker geschud en beseffen dat een sterk immuunsysteem essentieel is. "Noem het een geluk bij een ongeluk. Net als dat we nu een mooie buitenlocatie hebben, die we door corona hebben opgezet. Die gaan we uitbreiden met een dak erop, zodat we ook in de regen kunnen sporten."

Hij verwacht evenmin dat de versoepelingen volgende week worden uitgesteld. "Dat zou lekker wezen zeg, dat gaat echt niet gebeuren! Dat zou ook niet handig zijn, we zijn al zo vaak bijna open gegaan. Steeds weer dat uitstel, ik ben blij dat we nog bestaan."

Tekst gaat verder onder foto.

Priscilla Overbeek / NH Nieuws

Op de Achterdam in het rosse buurtje van Alkmaar houden raamexploitanten en sekswerkers de vinger nog even aan de pols. Sekswerker Kiki barst in lachen uit na de persconferentie: "Ik geloof er niets van, totdat ik het met eigen ogen zie." Ook haar collega Zlatina reageert gefrustreerd en durft niet te vertrouwen op de mooie woorden van Rutte: "Ik ben hélemaal klaar met dat stomme gewacht."

Raamexploitant Frans Snel kan eindelijk weer een beetje lachen, zij het voorzichtig. Na verschillende protesten kan hij niet wachten om 'zijn straat' weer drukbezocht en roodverlicht te zien. De vrouwen die bij hem een peeskamer huren, zijn alvast ingelicht. "Ik heb gezegd dat het 99 procent zeker is dat we weer opengaan. De dames hangen al de hele tijd aan de telefoon wanneer ze weer mogen, dus zij zijn hartstikke blij met het nieuws. Nu duimen voor die ene procent."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]