Ga naar Content

Talloze keren waarschuwen ten spijt, herdershond bijt lammetje dood

Ze waarschuwde meerdere keren via Facebook en sprak hondenbezitters aan als zij hun hond lieten loslopen in de buurt van haar boerderij. Toch gebeurde dinsdagochtend waar Elly Hopman uit Broek in Waterland al jaren bang voor was. Een van haar lammetjes werd doodgebeten door een herdershond.

De schapen van Elly Hopman / Herdershond (foto ter illustratie) - Foto: Elly Hopman / Adobe Stock

"Onze buurman bracht vanochtend zijn kinderen naar school en toen hij terugkwam, liep er een herdershond in ons weiland", vertelt Hopman, die met haar man Gerard 18 schapen en 13 lammetjes heeft.

Na de waarschuwing van de buurman jaagde haar man de hond weg en ging op een quad achter het beest aan om te achterhalen, wie zijn baasje is. "De eigenaresse ontkende meteen dat haar hond zoiets zou kunnen doen", vertelt Hopman.

Verboden voor honden

Het weiland waar de schapen lopen, grenst aan wandelroute de trambaan. Op de gehele route is het verboden om honden uit te laten. In 2018 zijn er door de provincie Noord-Holland borden geplaatst met 'verboden voor honden' erop, maar Hopman en haar man zien wekelijks dat mensen die boodschap negeren. "Dan ga ik ernaar toe om er iets van te zeggen. Meestal verzinnen mensen een smoesje of ik krijg zelfs een grote mond", vertelt Hopman.

Hopman kent de eigenaresse van de herdershond en zal het gesprek met haar aangaan om de schade af te handelen. "Ik hoop dat we er samen uit kunnen komen. Anders zijn we helaas genoodzaakt om aangifte te doen."

Bord bij de boerderij aan de Atjehgouw - Foto: Privefoto

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]