Ga naar Content

De Peiling: Langere schooldagen om corona-achterstand in te halen?

Demissionair onderwijsminister Arie Slob presenteert vandaag een menukaart voor basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs meldt RTL nieuws.  Met de opties in de menukaart kan bepaald worden hoe leerlingen die door de coronacrisis een achterstand hebben geholpen kunnen worden. Hebben jouw (klein)kinderen een achterstand door corona opgelopen? En wat voor hulp zouden zij nodig hebben om die achterstand weg te werken?  

Foto: Adobe Stock

Vanaf schooljaar 2021-2022 krijgt elke school per leerling ongeveer 700 euro voor een eigen schoolprogramma. Er komst extra geld voor scholen waar de problemen groter zijn dan gemiddeld.

Interventies

De mogelijkheden in het keuzemenu zijn te vinden op de site van het Ministerie van Onderwijs. Langere schooldagen, extra lestijd voor bepaalde leerlingen, zomerscholen, allemaal interventies de volgens onderzoek effectief zijn gebleken in de aanpak bij coronavertraging. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het psychisch welzijn van leerlingen.

Veel geld

Hoogleraar Onderwijskunde Martijn Meeter van de Vrije Universiteit is blij met de investering, maar vindt het ook een behoorlijk prijskaartje."Het is wel heel erg veel geld dat de scholen krijgen, voor een relatief korte termijn", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Het is ook heel veel geld voor een kort programma. Er is een kans dat het geld niet zinnig besteed wordt."

Veel opties

Martijn Meeter vraagt zich wel of de emotionele ondersteuning voor leerlingen nog nodig is als de leerlingen weer gewoon naar school mogen en hun sociale leven weer kunnen oppakken. Positief aan de menukaart van het Ministerie van Onderwijs vindt hij de vele opties die geboden worden. "Scholen hoeven niet bang te zijn dat ze in een keurslijf worden gedwongen", zegt hij. "Daarnaast is alles wat in de kaart staat gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dus we weten dat het werkt."

Lees ook

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].