Amsterdam

NL
V

Klimaatactiviste Greta Thunberg kritisch op biomassacentrale Diemen

9 mei 2021, 12.25 uur · Door Milton Pus

Greta Thunberg heeft via Twitter haar onvrede geuit over de mogelijke komst van een biomassacentrale in Diemen. De Zweedse klimaatactiviste maakt zich vooral zorgen over een verhoogde CO2-uitstoot door de centrale van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. 

CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP

Thunberg verwijst in haar tweet naar een artikel van de Zweedse krant Dagens Nyheter. "Ieder jaar zullen meer dan 200.000 ton houten pellets worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in Diemen, Nederland. De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij - maar dreigt in plaats daarvan te leiden tot een verhoogde uitstoot van kooldioxide."

Tekst gaat verder onder de tweet

Vattenfall zegt in een reactie tegen NH Nieuws dat het nog maar de vraag is of de biomassacentrale er daadwerkelijk komt. "We zijn bezig met onderzoeken of er alternatieven zijn. Daarom kunnen we in het voorjaar van 2022 op zijn vroegst hier iets over zeggen."

De discussie over de biomassacentrale speelt al een aantal jaar. "We zijn ons ervan bewust dat de meningen over de centrale flink uiteenlopen. Daarom hebben we gevraagd om andere mogelijkheden te mogen onderzoeken. Op dit moment is biomassa de enige duurzame oplossing."

Extinction Rebellion

Begin maart protesteerden activisten van Extinction Rebellion bij de centrale in Diemen. Zij vinden dat het de bouw van een biomassacentrale voorkomen moet worden, omdat de centrale niet duurzaam zou zijn.

Streetview

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]