Ga naar Content

Opnieuw protest tegen komst windturbines: "We willen een afstandsnorm van 1500 meter"

De protestgroep Windalarm organiseert vandaag een groot protest in Amsterdam tegen de komst van windturbines rondom bewoonde gebieden, zoals in Noord en Haven-Stad. De groep zegt de komst van de turbines een groot gevaar te vinden voor de volksgezondheid en probeert met deze laatste actie de gemeente op te roepen om de plaatsing van de windturbines te heroverwegen.

Windalarm - NH Nieuws

Het protest begint bij het stadhuis, waar een petitie, die al bijna 20.000 keer is ondertekend, symbolisch wordt overhandigd aan een ingehuurde 'burgemeester'. Daarna loopt de groep richting de Dam, waar een groot spandoek van honderden meters wordt getoond. Een bandje met het geluid van windturbines wordt dan ook afgespeeld. 

Vanaf de Dam lopen de demonstranten met de spandoeken richting het Westerpark, waar tussen 14.00 en 16.30 uur een manifestatie zal plaatsvinden. Verschillende politici, zoals Kevin Kreuger (JA21) en Sheher Khan (DENK) komen langs om te spreken en zich te uiten tegen de komst van de turbines. 

Afstandsnorm

Windalarm zegt niet te begrijpen dat de zoekgebieden voor windturbines in de stad vaak binnen 300 meter van bewoonde gebieden staan. "Windalarm pleit voor een landelijke afstandsnorm van 1500 meter en het uitsluiten van plaatsing in de natuur en in landschappelijke waardevolle gebieden. Dat hierdoor geen of minder windturbines op land kunnen is geen probleem. Windturbines kunnen inmiddels prima op zee."

De groene gebieden zijn "voorkeursgebieden" voor de windmolens. - Foto: Gemeente Amsterdam

De gemeente neemt eind mei een besluit over de huidige zoekgebieden. Als dat is besloten, volgen er nog onderzoeken naar de gezondheidseffecten en vinden er informatieavonden plaats.

"Alle zoekgebieden, behalve die in de haven, liggen op onaanvaardbare afstand van bewoners (350-600 meter). Ernstige overlast wordt door de politiek voor lief genomen. Voor volkstuinen geldt zelfs helemaal geen afstandsnorm", zegt de actiegroep in een persbericht. Volgens hen zijn alternatieven zoals meer zonnepanelen op daken een betere optie. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]