Ga naar Content

Polderbaan vanaf volgend weekend weer open na groot onderhoud

Na een paar weken vertraging is het eindelijk zo ver: de belangrijkste start- en landingsbaan van Schiphol gaat op zaterdag 15 mei weer open. Vanwege harde regen en vrieskou was het lastig om aan het asfalt en de ondergrond van de Polderbaan te werken, waardoor de opening werd uitgesteld. 

Een Boeing 737 van SAS stijgt op vanaf de Polderbaan - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vanaf 15 mei is de Polderbaan open voor opstijgende vliegtuigen. Pas enkele dagen later kunnen vliegtuigen, mits er goed zicht is, ook weer landen op de baan. Het grote onderhoud begon op 25 januari en heeft in totaal ongeveer drie en een halve maand geduurd. De werkzaamheden zouden eigenlijk al op 26 april klaar zijn, maar dit werd een paar weken vertraagd door slechte weersomstandigheden. 

Vernieuwing

De Polderbaan heeft na zeven jaar een nieuwe ondergrond en asfaltlaag gekregen. Daarnaast zijn ook de verlichting en de taxibanen naar de baan toe vernieuwd. Het zou gaan om 2100 baanlampen die vervangen moesten worden. 

Ook is het Instrument Landing System (ILS) vernieuwd. Dit systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen geholpen worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan.

Overlast

Door het onderhoud aan de Polderbaan wordt er meer gevlogen op de andere banen, zoals de Zwanenburgbaan (voor vliegtuigen die landen vanuit het noorden), de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan. Dit heeft wel voor extra overlast gezorgd voor omwonenden, die hierdoor vaker vliegtuigen over hun huis ervaarden.  

Meer onderhoud

Nadat de Polderbaan vanaf volgend weekend weer open is, gaat het onderhoud aan de Zwanenburgerbaan van start. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]