Ga naar Content

E-carverhuurder op Marken voelt zich weggepest, groot deel vloot naar Katwoude

Een groot deel van de groene wagens die verhuurbedrijf See by Drive verhuurt, verhuizen van Marken naar Katwoude. Eigenaar Errol Phefferkorn bevestigt berichtgeving van Marker Nieuws daarover. De afgelopen weken kwamen zijn wagens verschillende keren in het nieuws na verkeersongelukken, waarna de zorgen over de verkeersveiligheid toenamen. Voor Phefferkorn voelt het als een gedwongen vertrek.

Foto: Alexander Kaars

"Ik krijg berichten terug dat de gasten in de e-cars geïntimideerd worden door andere automobilisten", zegt hij. "Dat schiet niet op hè. Het moet een leuk dagje uit worden, geen confrontatie met andere mensen in de auto bij wie een steekje los zit."

Het was lange tijd onduidelijk op welke plek op de weg de e-cars moesten rijden. Eerst werd aan de eigenaar aangegeven dat de wagens waar het kon op het fietspad moeten rijden en waar dat niet meer ging op de tachtig-kilometerweg. Na overleg met verschillende instanties kreeg de eigenaar nu echter te horen dat die informatie niet klopte: de e-cars mochten helemaal niet op het fietspad en moeten dus altijd de weg op.

NH Nieuws besteedde eerder deze week aandacht aan de zorgen over de verkeersveiligheid na verschillende incidenten met de elektrische wagentjes.

Tekst loopt door onder de video.

Duo-raadslid Alexander Kaars maakt zich zorgen over verkeersveiligheid - NH Nieuws

"Hiermee is het probleem voor Marken nog niet opgelost", reageert Kees-Jan Donkers, voorzitter van de werkgroep Verkeer van de Eilandraad Marken. "Als er een andere verhuurder zou komen op Marken, dan houd je hetzelfde probleem, maar met een ander soort auto. Die moeten namelijk op de tachtig-kilometerweg. Dit is op korte termijn een gunstige ontwikkeling. Dit is een ondernemer die graag wilde samenwerken, met een mogelijke volgende verhuurder moet dat nog maar blijken."

Nieuwe routes

Errol Phefferkorn heeft besloten nog wel scooters te verhuren op Marken, maar het grootste deel van de e-cars verhuizen dus naar Katwoude. "Zodat we daar nieuwe routes kunnen uitzetten die wat minder over de tachtig-kilometerwegen gaan", zegt hij. 

"Ik moet voor de veiligheid van mijn klanten verhuizen"

eigenaar see by drive errol phefferkorn

Uiteindelijk zijn de e-cars slechts anderhalve maand op Marken verhuurd geweest. Niet echt een succes dus. Phefferkorn voelt zich er niet heel fijn onder, illustreert hij aan de hand van een voorbeeld. "Er kwamen vanochtend twee mensen terug die een tour hebben gemaakt met hun kinderen. Die gaven aan dat automobilisten ze achter op de huid zaten. Die gaan dan zitten bumperkleven en toeteren." 

Hij vervolgt: "Feitelijk worden we hier gewoon weggepest. Omdat de rest zich niet kan gedragen op de weg, moet ik voor de veiligheid van mijn klanten verhuizen naar een andere plek waar ze minder op de huid gezeten worden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]