Noord-Holland

NL
V

Testen voor toegang: Jumbo-man verzorgt teststraten in onze provincie

7 mei 2021, 18.00 uur · Door Elise Spetter

Voor het project Testen voor Toegang krijgt sneltestaanbieder Coronasneltest Nederland, Noord-Holland voor zijn rekening. Oprichter en supermarktmanager Bas Bobeldijk heeft de opdracht gekregen op donderdag 13 mei zijn testlocaties klaar te maken voor gebruik. Een uitdaging zegt hij, 'maar er zijn inmiddels veel stappen gezet'. Met ongeveer tien locaties in onze provincie gaat hij de toegangstesten verzorgen.

Oprichter van Coronasneltest Nederland Bas Bobeldijk - Bas Bobeldijk

Het kabinet verwacht het grootschalig inzetten van toegangstesten voor onder andere voetbalwedstrijden, musea en theatervoorstellingen in te laten gaan per juni. Dat betekent dat mensen vanaf dan een negatieve coronatest moeten laten zien voordat ze ergens naar binnen mogen. 

Om dit mogelijk te maken zijn twee weken geleden zeven sneltestaanbieders ingeloot voor het project Testen voor Toegang van Stichting Open Nederland. Op deze manier willen zij een bijdrage leveren aan de ‘stapsgewijze heropening van het sociale leven’. 

Sneltestaanbieder Noord-Holland

Een van die sneltestaanbieders is coronasneltest Nederland. Supermarktmanager Bas Bobeldijk, met twee Jumbo-vestigingen in Nieuwkoop en Amsterdam-Buitenveldert, is blij met de inloting.

“We dachten wel een serieuze kans te maken, maar hadden er niet helemaal rekening mee gehouden. Noord-Holland is dichtbevolkt en dicht bij waar we zelf opereren. Dat is mooi.” Bobeldijk had zich met Coronasneltest Nederland aangemeld voor drie provincies en uiteindelijk werd de provincie Noord-Holland hem toebedeeld.

Van Stichting Open Nederland heeft Bobeldijk de opdracht gekregen om volgende week donderdag 13 mei ervoor te zorgen dat de testlocaties klaar zijn voor gebruik. 

Tien locaties

“Dat was en is een uitdagende klus, maar we hebben in korte tijd veel stappen gezet”, zegt Bobeldijk. Sinds afgelopen maandag is hij aan de gang gegaan met het zoeken, vastleggen en inrichten van locaties. In totaal zal dit gaan om ‘om en nabij tien testlocaties in het gebied waar wij zitten’.

Al kunnen dit er volgens Stichting Open Nederland nog meer worden. "Wij zijn met de testaanbieders aan het kijken hoeveel teststraten er nodig zijn per locatie. Sommige locaties hebben er meer nodig dan andere", zegt een woordvoerder.

'Teststraten moeten er klaar voor zijn'

In de Tweede Kamer lijkt er een meerderheid te komen voor de tijdelijke wet om testbewijzen voor toegang in te zetten. Al zijn er ook nog veel vragen over onder meer de kosten en hoelang de wet van kracht blijft. Ondanks de onzekerheid of de wet er daadwerkelijk komt, wordt achter de schermen druk gewerkt om testlocaties klaar te hebben staan als de situatie daarom vraagt.

“Als we lagere bezettingscijfers krijgen, kan het niet zo zijn dat de teststraten er niet klaar voor zijn. Het kabinet verwacht het toegangstesten grootschalig in te zetten in juni, wat niet uitsluit dat dit kleinschalig al eerder kan”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tegen NH Nieuws.

Stichting Open Nederland zegt daarover: "Vanaf midden mei moeten we klaar zijn. Alles kan altijd anders uitpakken, maar we bereiden ons voor op een opening."

De testlocaties zijn alleen toegankelijk voor bezoekers van evenementen, dat is een van de voorwaarden van Stichting Open Nederland. Bobeldijk hoopte daarentegen dat hij een van de testlocaties mocht inzetten die hij nu gebruikt, maar van de stichting mocht dat niet. “Daar hebben zij zo hun beweegredenen voor. Dat wisten we op het moment dat we ons hadden aangemeld”, zegt hij daarover.

Volgens Stichting Open Nederland heeft dat twee redenen. De eerste is dat zij problemen in de IT-systemen willen voorkomen. "We willen niet dat commerciële testen worden vermengd met de toegangstesten." Daarnaast willen ze kunnen garanderen dat er genoeg testcapaciteit is bij de testlocaties. “Dus als er opeens veel mensen moeten testen voor een voetbalwedstrijd, moet die capaciteit er zijn. Dan kan het niet opeens gebeuren dat daar te weinig tests voor beschikbaar zijn.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]