Amsterdam

NL
V

Ouders van door politie doodgeschoten Sammy: "Er was geen dreiging, voor niemand"

7 mei 2021, 11.00 uur · Aangepast 7 mei 2021, 15.21 uur · Door Redactie

De ouders van Sammy Baker, die in de zomer van vorig jaar werd doodgeschoten door de politie in een binnentuin bij de Honselersdijkstraat in Nieuw-West, vinden dat de Rijksrecherche te weinig onderzoek heeft gedaan. Ze hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw.

Dat laten ze weten in een interview met AT5. Ze zeggen het onderzoek al te hebben ingezien. Het is volgens hen "heel beperkt", omdat er alleen gekeken zou worden of er terecht door de politie geschoten is. De ouders willen onder meer weten waarom personeel van de psycholance, een ambulance voor verwarde en psychiatrische patiënten, niet in actie is gekomen. 

Quote

"Je belt de politie niet omdat je denkt dat de politie je kind doodschiet"

justine seewald-krieger - moeder sammy

De twee zeggen dat hun zoon door de verwarde toestand waarin hij verkeerde bang was. "Hij hield het mes tegen zijn nek en keel en liep. Dat was het. Er was geen dreiging tegen iemand", zegt vader Kai Baker.

Moeder hoorde schoten

"Ik hoorde de schoten", vertelt moeder Justine Seewald-Krieger, die naar Amsterdam was gekomen om Sammy te zoeken en toen de politie hem probeerde aan te houden op ongeveer 250 meter afstand stond. "Ik stond op de parkeerplaats en hoorde de schoten."

De twee hadden de politie al een dag voor de schietpartij gebeld en deden dat op 13 augustus weer. "Je belt de politie niet omdat je denkt dat de politie je kind doodschiet. Je belt ze, omdat je denkt dat ze helpen."

Ruben Koops / stadsverslaggever Het Parool
Quote

"Korpschef heeft publieke opinie beïnvloed met leugenachtige uitspraken"

richard korver - advocaat ouder sammy

Advocaat Richard Korver heeft afgelopen dinsdag een klacht ingediend tegen korpschef Frank Paauw, omdat hij op 14 augustus een interview aan Het Parool gaf over het incident. Paauw zei dat Sammy in het steekvest van een van de agenten stak. 

Zeven centimeter

Korver zegt dat dat niet klopt. Uit onderzoek van de Rijksrecherche zou zijn gebleken dat het vest van de agent nog intact was. Ook zegt de advocaat dat het mes zeven centimeter groot was. "Er was geen aanleiding om iemand die een mesje van zeven centimeter had zo te bejegenen", stelt Korver. 

In een brief aan de klachtencommissie van de politie stelt de advocaat dat de reputatie en goede naam van zijn cliënten en van hun overleden zoon door de uitspraken van Paauw zijn aangetast. Korver stelt verder onder meer dat de korpschef de publieke opinie heeft beïnvloed met "leugenachtige uitspraken". 

Een woordvoerder van de politie zegt dat het onderzoek van de Rijksrecherche nog niet bij de Amsterdamse politie ligt, omdat het onderzoek van het Openbaar Ministerie nog afgerond moet worden. Veel vragen kunnen daarom niet nog niet beantwoord worden.

Stille tocht voor Sammy Baker in zijn woonplaats Wetzlar

Reactie politie

'Het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden is ontzettend triest. Niemand heeft dit gewild. We leven mee met de familie en hun verdriet. Voor alle betrokkenen is dit een heftige en emotionele gebeurtenis. Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig wordt onderzocht. Dat gebeurt onafhankelijk. We wachten op het afronden door het OM van het onderzoek."
 
"Zodra alle feiten en omstandigheden bekend zijn kunnen en willen we graag reageren. Op dit moment is de inhoud van het onderzoek ons onbekend en kunnen we onmogelijk antwoord geven op de gestelde vragen. Voor alle betrokkenen is het immers van belang dat feiten onderzocht en beoordeeld zijn voordat men een oordeel geeft. Nu komt er naar onze mening een eenzijdige kant aan de orde. We begrijpen goed dat er vele vragen zijn bij de ouders van Sammy Baker. Maar alleen als we de inhoud van het dossier kennen, kunnen we naar antwoorden zoeken. Dat is voor iedereen die bij deze zaak is betrokkenen belangrijk."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]