Amsterdam

NL
V

Eeuwenoude waterkelder ontdekt bij Betty Asfalt Complex

6 mei 2021, 20.08 uur · Aangepast 7 mei 2021, 14.06 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Er is een bijzondere archeologische vondst gedaan in de kelder van theater Betty Asfalt Complex op de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal. Tijdens funderingsherstelwerkzaamheden in de kelders stuitten bouwvakkers op een grote verrassing: een grote en monumentale 18e-eeuwse waterkelder. Een prachtige vondst in hartje Amsterdam.

Onder het souterrain ontdekten de werklieden een nóg dieper gelegen kelder. De gevonden waterkelder is zo'n 3 bij 3,5 meter groot, en verdeeld in twee compartimenten. De vondst is voornamelijk bijzonder omdat de waterkelder nog bijna in zijn geheel intact gevonden werd en aan de grote kant is. 

Kees Benschop van Stadsherstel is zeer in zijn nopjes met de ontdekking, en vertelt hoe de waterkelder gevonden werd: "Bij het ontgraven kwamen we een gemetseld werk tegen, er viel een steentje naar beneden en toen bleek hij diep gevallen te zijn, en hoorde we een 'plonsje',  dan weet je dat het een waterkelder is en ga je op zoek naar de ingang. Die vonden we toen. Echt fantastisch."

Quote

"Dan weet je dat het een waterkelder is en ga je op zoek naar de ingang"

Kees benschop, projectmanager stadsherstel

Mede-directeur van het  Betty Asfalt Complex Dammie van Geest noemt de ontdekking een verrassing, maar hoopte er wel al op: "Vroeger stond hier een klooster, dus ik had wel al gehoopt om historische resten tegen te komen."

De ruimte wordt bewaard, maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog onduidelijk. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]