Ga naar Content

Knokken om terug te komen als fotograaf na surfongeluk: Ydwer 'fietst' met zijn handen

Ydwer van der Heide revalideert bij Heliomare in Wijk aan Zee van een surfongeluk. Drie maanden geleden klapte hij op een zandbank en wist meteen dat het mis was. Gelukkig waren er vrienden in de buurt die hem uit het water hielpen. Zelfstandig het strand bereiken lukte hem niet. Hij liep een dwarslaesie op. 

Van der Heide, een Fries die in Noordwijk woont, was gewend aan een actief leven. Hij deed veel aan sport, vooral surfen, en had als fotograaf een beroep dat hoge eisen stelde aan zijn conditie. Die zag hij door zijn dwarslaesie zienderogen achteruit gaan. "Logisch", zegt hij, "in een rolstoel beweeg je bijna niet meer."

Hij realiseert zich dat hij het leven van voor zijn ongeluk niet terug krijgt, maar werkt zich een slag in de rondte om dat zo goed mogelijk te bereiken. Van der Heide neemt de revalidatie serieus en grijpt alles aan zo snel mogelijk naar huis te kunnen en zijn oude beroep weer op te pakken. "Het wordt niet meer zoals het was, daar moet je je bij neerleggen. Maar ik werk hard om mijn conditie terug te krijgen. Dan gaat het herstel ook beter."  

"Het wordt niet meer zoals het was, maar ik doe er alles aan zo goed mogelijk te herstellen"

Ydwer van der Heide

De Fries maakt bij Heliomare gretig gebruik van Fietslabyrint, interactieve fietstochten voor mensen die aan één plek gebonden zijn. Op een hometrainer die aan een beelscherm is gekoppeld kan hij, 'fietsend' met zijn armen/handen, alle tochten maken die hij maar wil.

Verpleegkundige Bianca Zwart vertelt trots over Fietslabyrint: "We hebben deze apparaten op alle afdelingen staan en de mensen zijn er razend enthousiast over. Doordat ze de omgeving groot in beeld zien, lijkt het net of ze ook echt in hun geliefde omgeving zijn. Daardoor is het niet alleen fysiek goed, maar helpt het ze ook geestelijk door een moeilijke periode heen. Nóg een groot voordeel is dat ze het zelfstandig kunnen doen, dus ook 's avonds en in de weekeinden, als er geen therapie is." 

Gezond leven

De maand mei staat bij NH Nieuws in het teken van gezond leven. Een zo een gezond mogelijk leven leiden lijkt een vanzelfsprekend advies, maar toch is het in onze huidige maatschappij soms best lastig. Maar hoe gaat de Noord-Hollander daarmee om? Bekijk hier al onze verhalen omtrent gezondheid en de afleveringen van het programma Noord-Holland Beweegt.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]