Ga naar Content

'Bokashi-gate' lijkt voorbij, maar nog veel vragen bij Zaanse raadsleden

De aankondiging van de gemeente Zaanstad om per direct te stoppen met het uitstrooien van bodemverbeteraar bokashi zorgt voor blijdschap bij de Zaanse raadsleden Roland van Braam (SP) en Marianne de Boer (Lokaal Zaans). Toch zijn er nog een hoop vragen over de gang van zaken rond 'bokashi-gate'. 

Zaanstad stopt met bokashi, raadslid Roland van Braam vindt dat te laat - NH Nieuws

Zaanstad hield afgelopen tijd een proef met het uitstrooien van gefermenteerde bladeren en gras op velden in de hele gemeente. Dat zorgt voor een goede voedingsbodem, was het idee. In de praktijk troffen bewoners echter een hoop plastic en ander vuil aan tussen de zogeheten bokashi. Ondanks flink wat klachten van bewoners en de raadsleden is er in de tussentijd nog een hoop bokashi uitgestrooid.

"We hebben vrijdagavond een brandbrief gestuurd", zegt Marianne de Boer van Lokaal Zaans. "Toen dachten we 'het is weekend, we wachten tot dinsdag', ook omdat het reces is. Dinsdagavond hebben we een interpellatiedebat (spoeddebat, red.) aangevraagd."

Memo

Donderdagochtend kwam er geen antwoord op de brandbrief van de raadsleden, maar wél een memo van wethouder Gerard Slegers waarin hij aangaf dat Zaanstad per direct stopt met de proef. Dit deed hij na 'diverse klachten van bewoners en aandacht in de media'. Hij houdt daarin nadrukkelijk rekening met het voortzetten van de proef als is onderzocht 'of verdere verbeteringen in het proces mogelijk zijn.'

Roland van Braam van de SP is boos over het bericht. "Nu out of the blue komen met een memo… dat roept nog meer vragen op aan de wethouder, hoe dit zo heeft kunnen lopen. We zijn blij dat het college tot deze conclusie is gekomen, maar hoe het er aan toe is gegaan, daar valt wel wat van te vinden."

"We hadden op zijn minst een excuus verwacht en dat zit er niet in"

fractievoorzitter lokaal zaans marianne de boer

Hij vervolgt: "In de memo staat dat het afval uit de bokashi is gehaald. Dat is gewoon niet waar. In het Jagersveld bijvoorbeeld worden nog steeds spullen aangetroffen die daar niet thuishoren. Dus de wethouder zegt wel dat het is opgelost, maar het is niet opgelost."

De Boer sluit zich daarbij aan. "We hebben nu een reactie van de wethouder gekregen en er wordt mee gestopt, dat is winst. Maar de noodzaak en de ernst van de situatie, we hebben niet echt het idee dat ze daar nu echt bewust van zijn. We hadden op zijn minst een excuus verwacht en dat zit er niet in."

Komende woensdag 12 mei om 19.30 uur is het interpellatiedebat ingepland.

NH Nieuws vroeg wethouder Gerard Slegers vandaag om een reactie. Hij wil pas volgende week voor de camera reageren, maar vanavond reageerde hij via zijn woordvoerder alsnog:

"Zaanstad is gestart met bokashi als proef, omdat de methode in potentie veel voordelen heeft, juist voor het milieu en de biodiversiteit. Bij een proef hoort evalueren, leren, oplossingen aandragen en verbeteren."

"Daarbij is het werk in uitvoering als een rijdende trein. De eerste meldingen hebben we meteen opgepakt, door te onderzoeken hoe wijdverbreid het probleem was en tegelijkertijd pleksgewijs oplossingen te bieden. Dat bleek wel mogelijk wat betreft de stankoverlast, maar helaas niet geheel wat betreft de aanwezigheid van zwerfvuil."

"Daarom stopt de gemeente met bokashi in de huidige vorm. Het maken van een zorgvuldige afweging en het informeren van de raad is, ondanks de meivakantie en 4/5 mei, zo spoedig mogelijk gedaan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]