Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Schneiders is tegen verplaatsing: 'Bevrijdingspop hoort in de Hout'

6 mei 2021, 15.40 uur · Aangepast 7 mei 2021, 11.33 uur · Door Michael van der Putten

Het idee om Bevrijdingspop te weren uit de Haarlemmerhout kan weer de prullenbak in. De gemeente ziet er niets in en ook de Bevrijdingspoporganisatie vindt dat het feest "daar altijd moet blijven". 

Schneiders in de Haarlemmerhout - NH Nieuws

De Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout is niet tegen het bevrijdingsfeest, maar ziet het liever naar een andere locatie verhuizen, bijvoorbeeld het Reinaldapark. Volgens 'de vrienden' raken de wortels van de bomen beschadigd door het festival. Dat zei voorzitter Hans Kerkhoff gisteren tegen NH Nieuws en Haarlem105. 

Terugkerende discussie 

Bernt Schneiders, voorzitter van Bevrijdingspop en ook beschermheer van de Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout, zegt dat het een terugkerende discussie is. Hij benadrukt dat zijn organisatie het stadspark zo goed mogelijk wil beschermen. "Het is uiteindelijk aan het stadsbestuur om hier een afweging in te maken."

Volgens de oud-burgemeester van Haarlem zijn er de laatste jaren steeds meer maatregelen genomen om de nadelige effecten van het grote feest, dat jaarlijks 150.000 bezoekers trekt, te verminderen. 

"Bevrijdingspop hoort in de Hout"

Bernt Schneiders, voorzitter Bevrijdingspop

De gemeente Haarlem laat weten kennisgenomen te hebben van de discussie en weet dat er al maatregelen worden genomen om de bomen en het gras te beschermen. Zo worden er tijdens de opbouw rijplanken neergelegd. De gemeente ziet dan ook geen reden om het festival te verplaatsen naar een andere locatie, zoals de Vrienden Haarlemmerhout dat graag ziet. 

Sterker nog, als het aan Schneiders ligt, blijft het feest voor altijd op de huidige locatie. "Het mag duidelijk zijn dat wij vinden dat Bevrijdingspop in de Hout hoort en daar altijd moet blijven."

Woensdag was het Bevrijdingsdag, de dag van Bevrijdingspop dat dit jaar vanwege corona online plaatshad. De Vereniging van vrienden van de Haarlemmerhout liet toen in het verlaten stadspark al weten het festival voortaan te willen verplaatsen. Giel Beelen presenteerde die live-uitzending vanuit het Patronaat en ook de presentator zei toen dat hij wil dat het bevrijdingsfestival in de Hout blijft:

Liefhebbers van De Hout willen Bevrijdingspop naar andere locatie - NH Nieuws

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie