Zaanstreek-Waterland

NL
V

Zaanstad zet omstreden proef met bodemverrijker Bokashi per direct stop

6 mei 2021, 12.06 uur · Aangepast 6 mei 2021, 19.50 uur · Door Carina Gutker & Tom van Midden

De gemeente Zaanstad trekt zich de kritiek kennelijk aan van de lokale partijen en omwonenden, want ze stopt per direct met de omstreden Bokashi-proef. Hierbij wordt gefermenteerd bladafval uitgestrooid om als voedingsbodem te dienen. De bladeren zouden stinken, vol zitten met zwerfafval en het zou er bovendien niet uitzien.

NH Nieuws

De bladeren werden afgelopen herfst verzameld, in de winter onder een zeil bewaard en dit voorjaar over de parken en plantsoenen in de gemeenten verspreid. Met deze Japanse methode, 'Bokashi' geheten, wordt het eigen groenafval hergebruikt voor het verbeteren van de bodem.

Rotzooi

Maar het ging niet helemaal goed: tussen de bladeren zat veel zwerfafval en met Bokashi zou het volgens de Branchevereniging van organische reststoffen niets te maken hebben. Om de schone en vieze stromen groen afval goed te verwerken zijn er machines nodig die dat goed scheiden, zo zeiden ze eerder tegen NH Nieuws. "Anders zijn we bezig rotzooi rond te draaien. Dat kunnen we circulair noemen, maar het is niet de bedoeling."

Quote

"Dit vind ik een schoffering naar de raad toe"

sp-raadslid roland van braam

Niet alleen omwonenden en experts uitten kritiek, ook de lokale partijen waaronder de SP gaven aan dat ze vonden dat moest worden gestopt met de proef. Roland van Braam van die partij krijgt de laatste ontwikkeling te horen van NH Nieuws. "Ik ben verbaasd door de memo die is uitgestuurd door het college", zegt hij. "De verbazing zit hem in het gevoel dat je eerst veel druk moet leggen om een antwoord te krijgen en dat er bepaalde instrumenten moeten worden ingezet door de politiek om een antwoord te krijgen."

"Het is enorm jammer dat ze dat met een memo doen en niet eens de moeite doen om onze brandbrief ook te beantwoorden die we hebben gestuurd. Dat vind ik een schoffering naar de raad toe."

Zaanstad stopt per direct met 'Bokashi in de huidige vorm' schrijft wethouder Gerard Slegers aan de raad. "Bij het uitrijden van de Bokashi begin dit jaar werd geconstateerd dat er zwerfafval is meegekomen. Per locatie is vervolgens meteen door personeelsleden van de aannemer zwerfafval geruimd. Op deze locaties ligt nu géén zwerfafval meer en het gefermenteerde blad is voor 90 procent al door het gras opgenomen. Ook waren er klachten over stankoverlast van bewoners. Deze zure lucht werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat het fermentatieproces niet optimaal heeft gewerkt."

Zwerfvuil

Wethouder Slegers vervolgt: "Na deze ervaringen met Bokashi is er gewerkt aan het oplossen van deze ongewenste effecten en was de inzet, dat deze zich niet meer zouden voordoen. Dat is gelukt wat betreft de stankoverlast, maar helaas niet geheel wat betreft de aanwezigheid van zwerfvuil. Daarom stopt de gemeente per direct met Bokashi in de huidige vorm."

De gemeente sluit niet uit dat ze later de Bokashi-proef weer oppakt. "Vanwege de milieu- en kostenvoordelen gaan we de komende tijd onderzoeken of verdere verbeteringen in het proces mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door nog selectiever Bokashi te maken, alleen met blad van de velden, of door Bokashi alleen te verwerken waar gazonherstel of nieuwe aanleg plaatsvindt", aldus wethouder Gerard Slegers.

Interpellatiedebat

Van Braam vroeg gisteren samen met vier andere partijen een interpellatiedebat aan: een spoeddebat waar de wethouder ter verantwoording geroepen zou worden. Wat hem betreft gaat dat debat wel door. "Ik vind de gang van zaken betreurenswaardig. Dit wil ik geëvalueerd hebben."

De BUCH-gemeenten waren in 2018 de eerste Noord-Hollandse gemeenten die aangaven interesse te hebben in de Bokashi-methode voor het fermenteren van de bladeren.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]