Noordkop & Texel

NL
V

Blauwe Vlag wappert weer boven schone stranden en havens in de Noordkop

6 mei 2021, 14.58 uur · Aangepast 7 mei 2021, 07.36 uur · Door Jurgen van den Bos

Schoon strand? Check! Toiletten voor badgasten? Check! En ook nog biologisch afbreekbare zeep aanwezig. Kortom: de stranden van Den Helder en Julianadorp komen opnieuw in aanmerking voor de felbegeerde Blauwe Vlag. Vandaag zijn de vlaggen uitgedeeld als garantie en keurmerk voor schone waterrecreatie.

Regio Noordkop

Er staat wind genoeg als rond kwart voor twaalf de Blauwe Vlag wordt gehesen bij de strandpost van Julianadorp. "Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie ons beoordeelt en onze stranden de Blauwe Vlag certificering waard vindt", zegt Jan Roelofsen van de Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) tegen mediapartner Regio Noordkop.

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend op 127 jachthavens en 56 stranden. De stranden van Duinoord, Zandloper en Julianadorp en de jachthavens WSC Breewijd, Willemsoord en de Koninklijke Marine Jacht Club (KMJC) in Den Helder mogen dit jaar opnieuw het keurmerk voeren. Maar ook in de Jachthaven Marina in Den Oever wappert dit jaar de Blauwe Vlag, net als in de Waddenhaven in Oudeschild en de stranden van Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee.

Tekst gaat door onder de video.

Wethouder Kees Visser van Den Helder is er trots op dat ook dit jaar de Blauwe Vlag weer op de stranden wappert: "Het is belangrijk voor het toerisme. Voor de Duitse toerist is het een belangrijk keurmerk, dus ik ben blij dat we de vlag weer kunnen hijsen."

Zeep

De eisen worden wel steeds strenger om in aanmerking te komen voor een schoon en veilig strand, zegt Ruud Koelewijn van Strandexploitatie Noordkop: "Je moet zorgen voor openbare toiletten en reddingsmiddelen tot aan het gebruik van biologisch afbreekbare zeep op de strandpost. Het gaat steeds verder, maar het lukt elk jaar nog."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]