Amstelland

NL
V

Mud Masters gaat door, gemeente geeft ondanks protest groen licht

6 mei 2021, 10.38 uur · Door Niels van Steijn

Duizenden mensen zullen dit weekend het Mud Masters parcours in het Haarlemmermeerse bos afleggen. De gemeente maakt bekend dat het evenement gewoon door kan gaan, ondanks fel protest en een motie van de gemeenteraad.

Leon Smit

Met dit besluit legt het College de brandbrief van natuurorganisatie IVN en de vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland naast zich neer. Zij maakten zich ernstig zorgen over de timing van het evenement in een natuurgebied als het Haarlemmermeerse bos.

Zo is er in hun ogen een groot risico op het verstoren van broedvogels wat niet in verhouding staat tot het maatschappelijke nut van het evenement. 

Tekst gaat verder onder artikel. 

Brandbrief

Maar het College laat, naar aanleiding van de brandbrief, weten dat de natuur niet wordt verstoord. In opdracht van Mud Masters heeft Bureau Waardenbrug onderzoek gedaan en het rapport naar de Omgevingsdienst, de vogelwerkgroep en de polderecoloog gestuurd. 

Na het bestuderen daarvan, concludeerde de omgevingsdienst Noord-Holland-Noord dat de Wet natuurbescherming niet wordt overtreden. Ook treedt er volgens de omgevingsdienst geen verstoring van broedende vogels op.

En daarmee is volgens de gemeente geen sprake van een overtreding van de Wet Natuurbeheer en dus ook geen reden voor het college om de evenementenvergunning of de omgevingsvergunning te weigeren.

Motie

Ook een groot deel van de Haarlemmermeerse gemeenteraad maakte zich zorgen en nam de motie 'Mud Masters Ja Fieldlab Nee' aan met een meerderheid. In deze motie wijzen GroenLinks, de PvdA en Gezond Haarlemmermeer op het bestemmingsplan.

Daarin staat dat per jaar maximaal twee evenementen met meer dan 5000 deelnemers is toegestaan, terwijl aan het Fieldlab evenement van Mud Masters volgens de gemeente dit weekend minder dan 5000 mensen deelnemen. Dat zou betekenen dat het evenement niet voldoet aan het bestemmingsplan, omdat het niet in de categorie ‘zeer grote’ evenementen valt.

Maar ook dat is geen reden om het evenement niet door te laten gaan.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]