Noord-Holland

NL
V

Drukte bij fysiotherapeuten door revaliderende coronapatiënten en thuiswerkers

5 mei 2021, 13.27 uur · Aangepast 5 mei 2021, 19.04 uur · Door Jessica Douma

Fysiopraktijken in Noord-Holland hebben het steeds drukker. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Omdat mensen tijdens het thuiswerken minder bewegen, krijgen ze last van nek- en rugklachten. Daarnaast hebben fysiotherapeuten ook te maken met een instroom van ex-coronapatiënten. 

Adobe Stock

Volgens het onderzoek van CNV heeft 41 procent van de thuiswerkers vaker last van fysieke klachten sinds ze thuiswerken door de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om nek- en rugklachten. Bijna 1 op de 10 gaat daardoor vaker naar de fysiotherapeut. "We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Drukker dan normaal

Bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof in Zuidoostbeemster hebben ze het iets drukker dan normaal. "Ik merk dat er meer mensen last krijgen van nek- en rugklachten, dit komt vooral omdat ze minder bewegen. Ze gaan maar door en nemen geen pauze. Ze missen hun collega's ook. Maar vooral dat minder bewegen valt op", vertelt fysiotherapeut Jessica Kamphuis.

Naast patiënten met nek- en rugklachten komen volgens woordvoerder Pieter Vonk van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie ook meer ex-coronapatiënten bij de fysiotherapeut. "Dit zijn patiënten die intensief behandeld moeten worden, vaak twee keer in de week." 

Die patiënten hebben onder meer last van long- en ademhalingsproblemen, sterk verlies van spiermassa, maar ook psychosomatische klachten. "Dit komt omdat mensen het vertrouwen in hun eigen lichaam verliezen na corona en bang zijn voor complicaties."

Milou Schooneman is fysiotherapeut in Bovenkarspel en doet met name sportfysiotherapie. Ze focust zich - nu veel sportscholen en sportvelden zijn gesloten - op patiënten met nek- en schouderklachten. "Dit komt met name door een verkeerde werkhouding thuis, bijvoorbeeld omdat ze aan de eettafel achter een laptop werken. Of door stress, omdat ze niet weten wanneer corona nu eindelijk stopt", legt ze uit.

Uurtje naar buiten

Om ervoor te zorgen dat thuiswerkers niet meer klachten krijgen, geven de fysiotherapeuten na hun behandeling ook wat tips mee voor thuis. "Ik probeer de mensen in ieder geval pauze te laten nemen. Of zeg dat ze hun telefoontjes voortaan lopend moeten doen. Ze kunnen een briefje ophangen of wekker zetten om even uit hun houding te komen", legt Kamphuis uit.

Volgens CNV-voorzitter Fortuin werken we nu meer uren en betalen we daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. "Veel werkenden verkeren op het randje van uitval. 46 procent zegt te weinig te sporten om fit te blijven. Dit moet echt anders. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag, om te sporten en te ontspannen. Simpel, maar effectief."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]