Ga naar Content

Hilversum biedt excuses aan voor het handelen in de oorlog

De gemeente Hilversum heeft vandaag haar excuses aangeboden voor het overheidshandelen in de oorlogsjaren. Hilversum had maar liefst drie foute burgemeesters in oorlogstijd en het hoofdkwartier van de Duitsers was er ook gevestigd. 

Foto: NH Nieuws

In Hilversum werd de Jodenvervolging radicaal en meedogenloos aangepakt. Van de ruim 2400 Joden die Hilversum aan het begin van de oorlog telde, waren er na vijf jaar vervolging nog slechts 200 in leven. Meer dan 90 procent werd via Westerbork naar verschillende vernietigingskampen weggevoerd en vervolgens vermoord. Dit valt allemaal te lezen in het boek 'Een stad op drift; Hilversum in de Tweede Wereldoorlog'.

Genoeg redenen voor de gemeente om nu, 76 jaar later, haar excuses aan te bieden. "Ik vind het gepast om namens het college en de gemeenteraad van Hilversum vol overtuiging mijn excuses aan te bieden voor het overheidshandelen van toen", vertelt wethouder Arno Scheepers namens, de door ziekte afwezige, burgemeester Pieter Broertjes.

De bestuurders van nu vervullen dezelfde bestuurlijke functies als de bestuurders van toen. We hebben hier met elkaar over gesproken. Toen traden die bestuurders op namens de gemeente Hilversum, nu treden wij op namens de gemeente Hilversum. Ondanks het verstrijken van de jaren doet het ertoe hoe wij aankijken tegen de geschiedenis."

De woorden werden uitgesproken tijdens de officiële herdenking op de Noorderbegraafplaats. Deze toespraak zou de burgemeester eigenlijk vorig jaar al voorlezen, maar toen gingen alle herdenkingen niet door vanwege de toen geldende coronaregels.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]