Ga naar Content

Kleinzoon over zijn opa: "Liefde voor Duitse taal was reden om het verzet in te gaan"

Twee generaties zitten er tussen, maar de onderzoeksdrang van 'kleinzoon' Jan Bart Dieperink naar het verzetsverhaal van zijn grootvader Gerrit Jan Dieperink blijft onverminderd groot. Op het bordes van hotel Gooiland verwelkomde zijn opa ooit de bevrijdende Polar Bears als 'baas' van het verzet. 

Foto rechts: Gerrit Jan Dieperink (links) naast Polar Bears-majoor Hamish Taite - Foto: NH Nieuws / Gooi en Vecht Historisch

Vorig jaar doneerde zijn nicht Joke Buijtendorp een fotoalbum aan het Gooi en Vecht Historisch. In 1949 kreeg Gerrit Jan Dieperink dat mee als geschenk van het verzet, toen hij verhuisde naar Haarlem. "In het album staan allerlei foto's van het verzet uit Hilversum, met namen en rugnummers", vertelt Jan Bart Dieperink. Opnieuw een duidelijk inkijkje in het verzetsverhaal van zijn opa.

Een verhaal dat voor Jan Bart begint bij de afstudeerscriptie van zijn opa. "Belangrijk is zijn liefde voor de Duitse taal, dat was namelijk de reden waarom mijn opa in het verzet ging, dat is natuurlijk een paradox", vertelt hij waarna hij de tekst op het voorblad van het proefschrift opleest. "Als je dit hoort denk je poëzie en de nazi's kwamen ons land binnen, vertrapte die taal en vertrapte de beschaving. "

Verzet in Hilversum

"Alles waar mijn opa voor stond was God, koningin en vaderland", daar ging de bezetter voluit tegen in, in de ogen van Gerrit Jan Dieperink. "Hij kreeg een voorname rol in het verzet in Hilversum, mede doordat hij zo kundig Duits sprak", legt zijn kleinzoon uit. "Vanaf 1941 was hier in Hilversum de organisatiegraad van het verzet al zeer hoog." 

Afstudeerscriptie Duits Gerrit Jan Dieperink - Foto: NH

Dat verzet organiseerde zich gedeeltelijk vanuit het huis aan de Utrechtseweg 61. "Dit was het bolwerk van het verzet. Koeriersdiensten, sabotagediensten, de Raad van Verzet, iedereen kwam daar samen in het huis." Zo ook de opa, vader en ooms van Jan Bart Dieperink die meewerkten in het verzet. "Ik weet dat er drie maanden voor de bevrijding nog een inval is geweest in het ouderlijk huis."

Bij de bevrijding van Hilversum door de Polar Bears op 7 mei 1945 werd de belangrijke rol van zijn opa nog maar eens duidelijk. In het fotoalbum staat een foto van Gerrit Jan Dieperink met rechts van hem Polar Bears-majoor Hamish Taite. Daarbij de tekst: "Uw taak volbracht! De baas in gesprek met de bevrijder van Hilversum." De bijnaam 'de baas' had hij echter niet bij de bezetter. "Die noemde hem de man met de hoed, die hij toevallig af nam op het bordes van Gooiland", lacht Jan Bart.

Bekijk hieronder een reportage over de kijk van Jan Bart Dieperink op het verzetsverhaal van zijn grootvader.

Kleinzoon zoekt - NH Nieuws

Jan Bart Dieperink blijft zich door de jaren heen verbazen over nieuwe verhalen rondom het verzet in Hilversum. "Het boek 'Stad op drift' beschrijft zo goed hoe de oorlog in Hilversum eruit zag vanuit het oogpunt van normale Nederlanders. Mensen als jij en ik die ineens werden geconfronteerd met die stampende voet die zeiden: 'wij regeren, je hebt niks te vertellen'."

Herdenken

Dat zijn opa uiteindelijk voor het verzet koos onder die bezetting inspireert Jan Bart. Zo hoopt hij weer anderen te inspireren om stil te blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. "We herdenken, maar bezinnen ook vooral op 4 mei", legt Jan Bart uit. "Het gaat erom dat heel veel mensen hebben geleden en zelfs zijn gestorven om ons in deze tijd vrijheid te verschaffen. Een toekomst die zij niet hadden en een vrijheid die wij morgen mogen vieren."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]