Noordkop & Texel

NL
V

Grijpers niet aan te slepen: Hollands Kroon massaal aan het opruimen zwerfafval

4 mei 2021, 15.52 uur · Aangepast 4 mei 2021, 18.09 uur · Door Jurgen van den Bos

Vier grijpers, veiligheidshesjes, zakken en een ring om de vuilniszak vast te houden; de familie Van Ieperen op Westerland is er klaar voor. Ze zijn één van de vele inwoners die bij de gemeente Hollands Kroon een set aanvroeg om zwerfafval op te ruimen. "Er ligt van alles: blikjes, zakjes, mondkapjes. Er is werk aan de winkel."

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Het busje van Nanneke Barends van Kernbeheer Hollands Kroon zit vol met grijpers, zakken en hesjes. Het gaat hard, zegt ze: "De afgelopen week zijn er weer 175 adressen bij gekomen waar we de materialen leveren. Mensen zijn door corona meer buiten en zien van alles liggen. We hadden honderd sets liggen, maar hebben met spoed nog maar driehonderd sets bij besteld."

Zwerfie

De gemeente Hollands Kroon heeft via sociale media een oproep aan de inwoners van Hollands Kroon gedaan met informatie voor hoe ze materialen kunnen aanvragen voor het opruimen van zwerfafval. "We kennen hier bijna allemaal Zwerfie Arnoud en hij heeft een goede invloed. We merken dat inwoners ook door hem bewuster zijn geworden van hun omgeving en willen meewerken aan een schonere buurt."

Zwerfaval opruimen - NH Nieuws

Ook de familie Van Ieperen zag de oproep van de gemeente. "Het is een initiatief van onze zoon Jesse," vertelt moeder Miranda trots. "Hij is heel erg van het milieu en zei op een dag: Zullen we gaan afval grijpen? Je vindt behalve zwerfafval trouwens ook mooie dingen. We vonden een kastanje met een takje en die hebben we in de grond gezet. We vinden het heel zinvol en we gaan aan de slag, want we hebben de stokken."

Als je een zak vol zwerfafval hebt, dan kun je die mee naar huis nemen. Via de speciale app Fixi laat de gemeente Hollands Kroon de afvalzakken gratis op halen. Zwerfvuil melden kan ook via de Fixi-app. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]