Ga naar Content

Waarom kan Staatsbosbeheer niet zelf een trap in Schoorl betalen?

Een sponsoractie voor een nieuwe trap naar het hoogste duin in Schoorl is in recordtijd een succes. Binnen twee dagen na de oproep om traptreden te sponsoren is het benodigde bedrag van 38.000 euro ruimschoots opgehaald. Maar waarom trekt Staatsbosbeheer niet zelf de portemonnee? Bezuinigingen op natuurbeheer blijken hier de oorzaak van.

Foto: Patricia van Lieshout

De bekende trap in de Schoorlse Duinen, die leidt naar een van de hoogste duintoppen in het uitgestrekte natuurgebied, is hoognodig aan vervanging toe. De 249 houten treden zijn versleten door het vele gebruik. Tien jaar geleden is de trap aangelegd, maar is nu aan het einde van zijn levensduur.

De 38.000 euro die nodig is om het hout te vervangen voor cortenstaal - staal dat volgens Staatsbosbeheer duurzaam is en zeker een halve eeuw meegaat - , was razendsnel binnen dankzij liefhebbers van het duingebied. Inmiddels staat de teller op ruim 43.000 euro.

Verrast

Boswachter Patricia van Lieshout tegen Duinstreek Centraal: "Aan de ene kant was ik erg verrast, maar aan de andere kant verbaast het me toch ook weer niet. De Schoorlse Duinen wordt ontzettend gewaardeerd door een hele grote groep uit een verre omtrek."

De inzamelingsactie was een initiatief van Staatsbosbeheer, en de nieuwe trap wordt in het najaar (na het broedseizoen) aangelegd. Maar waarom betaalt Staatsbosbeheer de trap eigenlijk niet zelf? En is een inzamelingsactie nodig?

"Er is te weinig geld om voorzieningen te onderhouden of te vervangen"

Riena Tienkamp, provinciehoofd van Staatsbosbeheer

Al eerder gaf de natuurbeheerder bij NH Nieuws aan zeer krap bij kas te zitten. "Er is te weinig geld om voorzieningen te onderhouden of te vervangen", lichtte Riena Tienkamp, provinciehoofd van Staatsbosbeheer, de zorgen om verloedering van natuurgebieden toe.

"We hebben een tekort van zo'n 3 miljoen euro voor heel Noord-Holland." Tot 2014 kreeg Staatsbosbeheer nog geld vanuit het Rijk, maar sindsdien is er bezuinigd op natuurbeheer en moet de organisatie bij provincies aankloppen voor financiële bijdragen en subsidies.

Foto: Patricia van Lieshout

Staatsbosbeheer is dus afhankelijk van de jaarlijkse bijdrage van de provincie Noord-Holland. Van die SNL-bijdrage (Subsidiestelsel Natuur en Landschap, red.) moet het beheer, onderhoud van paden, afvoeren van afval en bijvoorbeeld een boswachter-boa worden betaald.

Hoe zit het in Schoorl?

Voor de Schoorlse Duinen krijgt Staatsbosbeheer jaarlijks een kleine vierhonderd duizend euro (384.106,04 euro, om precies te zijn) subsidie van de provincie. Van dat bedrag is 67.834 euro gelabeld als recreatie-voorzieningtoeslag. Hiervan moeten bijvoorbeeld wandelpaden, bankjes, maar ook een nieuwe trap worden betaald.

"Op sociale media wordt regelmatig de verkoop van onze bomen genoemd als inkomstenbron. Maar dat levert echt niet genoeg op", stelt woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer. "De opbrengst van de bomen dekt niet de kosten van de kap."

"Het duingebied is ruim 1800 hectare groot", legt Bijl uit. "En krijgt meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Die 68 duizend euro is zo op in dit enorme gebied. Kijk naar wat zo'n trap kost. Vandaar dat we aanspraak moeten maken op de gulheid van het publiek die (via de stichting Buitenfonds) heel specifiek voor allerlei zaken kan doneren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]