Haarlem

NL
V

Haarlem105 en NH Nieuws starten gezamenlijke nieuwsredactie

4 mei 2021, 13.30 uur · Aangepast 4 mei 2021, 13.47 uur · Door Redactie Haarlem

Vanaf vandaag werken streekomroep Haarlem105 en de Haarlemse redactie van regionale zender NH Nieuws nauw samen om de lokale journalistiek in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal flink te verbeteren. Samen maken zij meer verhalen en met de gebundelde kennis weten ze meer. Het doel van de twee omroepen is om een ‘hoofdstadwaardige nieuwsvoorziening’ voor de regio Haarlem te creëren.

Laurens Niezen Fotografie

De gemeenschappelijke redactie maakt nieuwsverhalen die door Haarlem105 en NH Nieuws gepubliceerd worden op hun eigen kanalen, online, radio en tv. De gemeenschappelijke nieuwsredactie wordt versterkt met twee journalisten vanuit een project van de NOS, NLPO en de RPO.

Lokale journalistiek speelt een cruciale rol in het geven van goede en betrouwbare informatie en het controleren van de lokale democratie. Toch staat juist die lokale journalistiek al jaren onder druk, blijkt uit rapport na rapport. Alle reden voor Haarlem105 en NH Nieuws om de handen ineen te slaan.

Pilot

De organisaties vullen elkaar aan; de lokale kennis van Haarlem105 en de journalistieke ‘maakkracht’ van NH Nieuws, de focus op radio van Haarlem105 en de focus op beeld en online bij de Haarlemse redactie van NH Nieuws. Samen kunnen ze veel meer dan alleen.

De samenwerking begint met een pilot. De afgelopen twee maanden zijn er al plannen gemaakt en is er proefgedraaid. Beide redacties hebben er enorm veel zin in en zien veel kansen om gezamenlijk mooie journalistieke producties te maken.

Professionaliseringsslag

Robert Baltus, chef nieuws NH Nieuws: “NH Nieuws gelooft in de kracht van samenwerking om daarmee verhalen te maken die er toe doen. We willen de ogen en de oren zijn van onze bezoekers, luisteraars en kijkers, zodat bestuurders en bewoners weten wat er speelt, waar mensen tegenaan lopen, waar het fout gaat en wat verantwoordelijken daaraan (gaan) doen. Wij hebben ook oog voor oplossingen die er zijn. Haarlem105 is al jaren een vaste waarde en we zijn er van overtuigd dat beide media samen een betere bron van informatie voor de inwoners zijn.”

Quote

"Samen kunnen we echt het verschil maken"

Wessel van Opstal, hoofdredacteur Haarlem105

Wessel van Opstal, Hoofdredacteur Haarlem105: “Haarlem105 heeft in de afgelopen twee jaar een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Met een vernieuwde website, meer live televisie en ook de start van visual radio. Een gemeenschappelijke nieuwsredactie is dan een logische volgende stap. Door de krachten te bundelen kunnen we nog sterker aanwezig zijn in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal. Een belangrijke stap ook voor de inwoners van onze regio; zij verdienen een nieuwsredactie die altijd boven op het nieuws zit, kritische vragen stelt aan de politiek en er altijd is als er iets speelt. NH Nieuws en Haarlem105 doen dit nu al, maar samen kunnen we echt het verschil maken.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]