Noordkop & Texel

NL
V

Noordkop herdenkt slachtoffers op veel plaatsen met kranslegging

4 mei 2021, 19.45 uur · Aangepast 5 mei 2021, 11.03 uur · Door Matthijs Gemmink

Op meerdere plekken in de Noordkop is vandaag stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten die sindsdien plaatsvonden. Bij vele monumenten werden kransen gelegd en een moment stilte gehouden. Vanwege corona werd dat zonder publiek gedaan. Wel worden er online herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

NH Nieuws

Op Texel werden vandaag op verschillende plekken kransen gelegd. De eerste werd geplaatst op de Georgische begraafplaats. Daar was ook een delegatie Georgiërs naartoe gekomen. Zij herdachten hun landgenoten en de Texelaars die omkwamen tijdens de opstand, die van 5 op 6 april 1945 losbarstte op het eiland.

Noordkop herdenkt op 4 mei op veel plaatsen met kranslegging - NH Nieuws

De 4 mei herdenking vindt voor het tweede jaar op rij plaats zonder publiek, maar zowel in Den Helder als in Hollands Kroon werd toch ook op verschillende plekken stilgestaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Net als op Texel worden ook daar online herdenkingen gehouden. Die zijn te zien via onze mediapartner Regio Noordkop.

De gemeente Schagen heeft op YouTube een overzicht van diverse monumenten geplaatst. Vrijwilligers vertellen daarbij de verhalen die bij de locaties horen.

Herdenking in Den Helder van de gevallenen van de Onderzeedienst. - Defensie

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]