IJmond

NL
V

Verzetsheld Jan Brasser postuum geëerd bij Hoogovenmonument

4 mei 2021, 10.37 uur · Aangepast 4 mei 2021, 12.32 uur · Door Dennis Mantz

Verzetsheld Jan Brasser, schuilnaam 'Witte Ko', werd vanochtend postuum geëerd bij het Hoogovenmonument. Tijdens de herdenkingsdienst aan de Wenckebachstraat werd een plaquette onthuld met daarop het profiel van de voormalig Hoogovenman. De dochter en kleindochters van Jan Brasser waren bij de plechtigheid aanwezig.

Jan Brasser op de fiets / Tata Steel

Brasser heeft een heldenstatus in de regio IJmond, maar ook daarbuiten. Samen met de vermaarde verzetshelden Jan Bonekamp en Hannie Schaft, voerde de geboren Uitgeester gewapende verzetsacties uit. Bij de Koninklijke Hoogovens, waar hij tussen 1939 en 1943 als smelter werkte, werd bijvoorbeeld onder zijn aanvoering de Februaristaking in gang gezet. Een dappere protestactie tegen de Jodenvervolging van de Duitse bezetter. Voor zijn heldenmoed kreeg Brasser een Koninklijke onderscheiding.

Kille houding

Na de oorlog hoopt Brasser terug te keren bij de staalfabriek. Maar dat blijkt tevergeefs, want de staalfabriek houdt de deuren voor Brasser - die in 1991 overlijdt - gesloten. De houding van de staalfabriek blijft lang kil richting de nabestaanden.

Een brief van de nabestaanden aan de directie van Tata Steel doorbreekt in het najaar van 2020 de kilte. Tata Steel besluit in overleg met dochter Anja Brasser en de kleindochters van Jan Brasser, samen met voormalig FNV voorman Jan Berghuis, om een plaquette te onthullen bij het Hoogovenmonument.

Bij het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat In Velsen-Noord vindt vanavond de herdenking plaats:

Archief NH / Dennis Mantz

Hans van den Berg, directeur van Tata Steel Nederland, sprak tijdens de plechtigheid zijn bewondering voor Jan Brasser uit. "Een bijzonder uitstapje naar verzetsheld Jan Brasser die
weliswaar de oorlog overleefde, maar toch ook weer niet. Hij was verzetsheld en eigenlijk ook slachtoffer tegelijk."

"Het doet mij denken aan de uitspraak van schrijver Harry Mulisch: ‘Ik ben de oorlog’. Mensen die de oorlog hebben overleefd, maar toch altijd een soort van slachtoffer zijn doordat ze zijn wie ze zijn geworden, juist door de oorlog. Vaak kan dat generaties later nog zelfs versterkt doorwerken. Juist daarom is het zo belangrijk dat we blijven herdenken; met de huidige generaties; voor de volgende generaties", aldus Van den Berg.

De beelden van de herdenking kunnen na afloop worden bekeken op de website van Tata Steel.

Recent maakte NH Nieuws een video over Jan Brasser, de aanjager van de Februaristaking:

Herdenking staking in Velsen-Noord - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]