Ga naar Content

Op deze vier plekken zijn er herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Verslaggever Sander Huisman bezoekt vier plekken in West-Friesland waar de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar is. Hij begint op de plek waar de oorlog begon in de regio; de haven van Wijdenes. Hij bezoekt een graf in Schellinkhout, een monument in Berkhout en rijdt door een straat die er 80 jaar geleden nog niet was langs de Drieboomlaan in Hoorn.

Op het moment dat de Duitse bezetter West-Friesland binnenvalt op 15 mei 1940 is er al een vliegtuig neergestort in de regio, dus de oorlog is al voelbaar. Maar het begint pas echt als een divisie van de Wehrmacht vanuit Friesland met 40 man de haven van Wijdenes bereikt. Eerder is de groep Duitsers vastgelopen aan de kop van de Afsluitdijk, maar doordat ze vier boten gevorderd hebben in Lemmer en Stavoren komen ze toch in West-Friesland aan.

Schippersfamilie 

Even verderop langs de dijk is bij de Martinuskerk in Schellinkhout een grafsteen te vinden met de namen van een gezin. Op die plek is echter alleen de moeder van het gezin begraven: Siebrigje Eijer-de Vries. Vermoedelijk is het schip waarop zij met haar gezin zat door een mijn opgeblazen bij het eiland Pampus bij Amsterdam. Haar man wordt gevonden en in Amsterdam begraven, maar Siebrigje zelf spoelt pas drie maanden later aan in Schellinkhout. 

Artikel gaat verder onder de foto's

Op Pad langs vier plekken waar WOII nog zichtbaar is in West-Friesland - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Gapend gat

Op de plek waar de Tyrrasstraat in Hoorn uitkomt op de Drieboomlaan, stonden 80 jaar geleden nog huizen. Maar doordat er twee Engelse vliegtuigen ontploffen boven Hoorn en een deel van de wrakstukken op de huizen daar neerkomen, is er nu nog steeds een gapend gat zichtbaar in de vorm van een straat. Bekende overlevende van dat ongeluk is Arthur F. Brown, die later ook nog de Slag bij Rustenburg overleeft.

In 2007 nog begraven

De rondrit van Sander eindigt bij het monument aan het Westeinde in Berkhout. Opvallend is dat de twee piloten van het vliegtuig, dat in 1941 uit de lucht wordt geschoten, wel meteen begraven zijn. Maar de twee andere bemanningsleden worden als vermist opgegeven in Engeland.

Pas in 2007 geeft de gemeente Koggenland opdracht om het vliegtuig te bergen, en wordt inderdaad het stoffelijk overschot gevonden van de andere twee militairen. Ook de laatste twee zijn begraven in Bergen. 

Bekijk gelijk de volgende onderdelen in de video:

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]