Ga naar Content

Laatste Zandsculpturen Festival? "Als u nog 70.000 euro beschikbaar heeft..."

Wie nog 70.000 euro onder z'n matras heeft liggen, mag bellen met het Zandsculpturen Festival in Zandvoort. Want dat is het bedrag dat jaarlijks nodig is om het evenement te organiseren. De gemeente Zandvoort en sponsor Holland Casino willen het geld niet meer ophoesten en daarmee dreigt een grote publiekstrekker uit de badplaats te verdwijnen. 

Laatste Zandsculpturen Festival Zandvoort - NH Nieuws

De tiende editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen, die vandaag start, is er een met een droevig randje. Een paar weken geleden werd duidelijk dat de geldschieters van het evenement er de brui aan geven. Dat betekent dat dit mogelijk de laatse keer is dat Zandvoort vol staat met kunstwerken van zand.

'Bijgedragen aan positief imago'

Organisator Marcel Elsjan of Wipper van de Zandacademie vindt het doodzonde: "De afgelopen tien jaar hebben we bijgedragen aan het positieve imago van Zandvoort zelf. En je merkt dat de bevolking en de ondernemers zeggen: 'wat raar dat het voor de laatste keer is, waarom?'" 

Ook Zandkunstenaar Maxim Gazendam uit Kortenhoef baalt ervan dat er een einde dreigt te komen aan het evenement. Maxim is een vaste deelnemer aan het Europees Kampioenschap, hij creëerde de afgelopen jaren schitterende kunstwerken, waaronder de slaapkamer van Van Gogh, de herten uit de duinen en een sculptuur van Escher (zie de afbeelding hieronder).

Foto:

Het EK Zandsculpturen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste evenementen binnen Zandvoort. Internationale zandkunstenaars maken hun kunstwerken 'live' voor het publiek en de sculpturen blijven maandenlang staan voor ze worden afgebroken

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]