West-Friesland

NL
V

Hoornse stadsstrand krijgt deze week derde en laatste zandlaag: "Een Arena vol"

4 mei 2021, 10.00 uur · Aangepast 4 mei 2021, 11.54 uur · Door Isabel Broersen

Bij het Hoornse Hop wordt een derde zandlaag opgespoten voor de dijkversteviging en het toekomstige stadsstrand. Het zand is afkomstig uit een ander gedeelte van het Markermeer. Met bulldozers en graafmachines legt Alliantie Markermeerdijken deze week iedere dag 10.000 kuub zand op de juiste plek. In totaal is er drie miljoen kuub aan zand opgespoten voor de versteviging van de Omringdijk.

Een update van de werkzaamheden aan de oeverdijk en het stadsstrand. - NH Nieuws

Een bakkezuiger moet ervoor zorgen dat het zand vanuit een andere plek in het Markermeer bij het Hoornse Hop terecht komt. "Dat is een baggervaartuig", vertelt Robert van 't Riet van Alliantie Markermeerdijken. "Het zand wordt vermengd met water, opgezogen en hier naartoe vervoerd, waar het verwerkt wordt met bulldozers en graafmachines."

Van 't Riet verwacht komende week bij het Hoornse Hop bezig te zijn met de derde zandlaag. Daarna moet het een jaar lang 'rusten'. "Je moet het zien als een tompouche", legt hij uit. "Als je daar heel hard op slaat dan gaat alles eruit, dus je moet alles voorzichtig aanbrengen zodat de ondergrond stabiel blijft." 

Twee-in-één: een oeverdijk en een stadsstrand
De plannen voor de aanleg van een oeverdijk begonnen in 2006: de Omringdijk werd bij het Hoornse Hop afgekeurd en moest versterkt worden om aan de veiligheid te voldoen. Die dijkversteviging gebeurt niet door de huidige dijk te versterken, maar om daarnaast een extra dijk aan te leggen: een zogenoemde oeverdijk. De gemeente Hoorn zag hierin mogelijkheden en wil zodra de oeverdijk klaar is, er een stadsstrand bovenop realiseren.

Alliantie Markermeerdijken - een samenwerking tussen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Boskalis en VolkerWessels - bouwt sinds oktober 2019 aan de oeverdijk. Volgend jaar neemt de gemeente Hoorn het stokje over om een stadsstrand van bijna een kilometer lang bovenop de oeverdijk te maken.

De ontwerpen voor het stadsstrand liggen al klaar. Inwoners werden uitgenodigd om mee te denken over de invulling van het strand. Er komen fitnesstoestellen, een voetbalveld en aan het einde van het strand - ter hoogte van de Galgenbocht - zijn plannen voor een strandpaviljoen.

Het bouw van het stadsstrand is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 afgerond.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina WEEFF. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]