Ga naar Content

Twee Zaanse partijen willen directe stop op strooien bokashi

De fracties Lokaal Zaans en de lokale SP willen dat de gemeente Zaanstad per direct stopt met het uitstrooien van de bodemverrijker bokashi (gefermenteerd bladafval). Dat hebben ze gevraagd in een brandbrief. Ondanks vele klachten van bewoners worden nog steeds op allerlei plekken in de gemeente ernstig vervuilde bokashi gestrooid. 

Foto: NH Nieuws

"In heel Zaanstad gebeuren er zaken dat je denkt: hoe kan dat in hemelsnaam?", zegt Roland van Braam van de lokale SP. "Dan denk ik: je krijgt zoveel meldingen, stop er dan mee en ga er niet mee verder totdat je hebt uitgezocht hoe het in elkaar zit. Dat begrijp ik gewoon niet."

NH Nieuws besteedde deze maand al eerder aandacht aan de vervuilde bokashi.

Tekst loopt door onder de video.

Zaanstad verspreidt vervuild compost door Poelendburg - NH Nieuws

Brandbrief

"We willen het graag stoppen door middel van een motie", zegt Marianne de Boer van Lokaal Zaans. "Maar we hebben 27 mei pas de eerste raadsvergadering. We weten niet of alles al uitgestrooid is, maar we hebben nu een brandbrief gestuurd aan het college met de vraag om het nu te stoppen voordat het erger wordt."

Afgelopen donderdag nog werd in Krommenie een heel veld bestrooid, zag inwoner Michel Brantjes. "Ik had het item bij NH Nieuws al gezien en dus vermoedde ik al wat hier gebeurde. En inderdaad zag ik na afloop allerlei stukken plastic, zakken en meer over het gras verspreid."

Tekst loopt door onder de foto's.

"Dezelfde middag stonden er mensen van de groenvoorziening de grootste stukken plastic eruit te vissen", zegt Brantjes. "Maar er ligt nog steeds heel veel. Er ligt van alles tussen."

In de Gelderse gemeente Berg en Dal werd twee jaar geleden juist besloten te stoppen met het gebruik van bokashi. De wet stond het op dat moment niet toe om het te gebruiken, wat voor de nodige teleurstelling zorgde. Daar zorgde de bodemverrijker namelijk voor goede resultaten bij boeren.

Tekst loopt door onder de video van Omroep Gelderland.

Bokashi in Berg en Dal - NH Nieuws

Inmiddels doet de gemeente Berg en Dal mee aan een kennisprogramma Maaisel en Blad van het programma Circulair Terreinbeheer en de Wageningen Universiteit. Daarin worden 55 pilots gedraaid met bodemverrijkers, waaronder bokashi, om kennis op te doen voor nieuw circulair beleid. De coördinator van Circulair Terreinbeheer, Astrid Meier, heeft binnen de pilots die deelnemen nog geen signalen ontvangen dat er in het eindproduct afval zit. Van te voren wordt dat er uitgehaald. 

Strenge normeringen

"Hier zijn alle deelnemers verplicht om onze checklist in te vullen voor goede kwaliteitsborging. Het kan wel een keer voorkomen, maar dan moet je zorgen dat dat eruit gehaald wordt. Daar zijn strenge normeringen voor", zegt Meier. Ze voegt toe dat de plekken waar de bladeren en gras worden opgehaald goed uitgekozen moeten worden. "Je moet dat bijvoorbeeld niet doen in de buurt van een McDonald's."

Ondertussen hoopt Roland van Braam van de lokale SP dat er snel een knoop wordt doorgehakt bij de gemeente Zaanstad. Hij wijst op bewoners bij het Darwinpark in Zaandam die vorig jaar al aan de bel trokken over dit probleem. "Als je dan nu de berichtgeving leest dat ze toch weer op dezelfde wijze bezig zijn… daar voel je je als bewoner niet fijn bij, dat geeft geen vertrouwen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]