Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Deze bloedfanatieke gamers zijn supergezond bezig: "Mentaal vraagt het heel veel"

3 mei 2021, 07.30 uur · Aangepast 3 mei 2021, 10.19 uur · Door Tom van Midden

Een Wim Hof-training met ademhalingsoefeningen, workshops voor voeding en gesprekken met ervaringsdeskundigen: kosten noch moeite zijn gespaard om tien fanatieke gametalenten van alles mee te geven op het gebied van een gezonde levensstijl voor e-sporters. Urenlang gamen hoeft namelijk niet slecht voor je te zijn, maar dan moet je wel voldoende bewegen én goed eten, zegt Mike de Jongh van de H20 Esports Campus in Purmerend.

Fanatieke gamers gezond bezig: "Mentaal vraagt het heel veel" - NH Nieuws

Hij krijgt het nogal vaak te horen, de jonge gamer Boyd Veenstra uit Purmerend. "Dikke mensen die de hele dag achter hun computer stom aan het gamen zijn." Dat is het beeld wat veel mensen van e-sports hebben. Toch is dat stereotype allang niet meer van toepassing. Professioneel gamen is sport steeds meer aan het benaderen.

Een onderzoek van de Sportuniversiteit van Keulen onderstreepte dat vorig jaar nog eens. Er werden ruim duizend e-sporters onderzocht. Ruim 95% van hen bleek een goede tot uitstekende gezondheid te hebben. Zo werd er ruim voldoende gesport om het lange zitten tijdens het spelen te compenseren. 

Uur gamen, twintig minuten bewegen

Dat verbaast Mike de Jongh niet. De operationeel manager bij de H20 Esports Campus in Purmerend heeft het ook als stelregel als er jeugd komt gamen in de daarvoor bestemde hal: één uur gamen is twintig minuten bewegen. "Dan is het niet zo dat we na een uur iedereen achter de computer weghalen, maar na maximaal drie uur wordt er wel verwacht dat er gewoon een uur wordt gesport."

Gezond leven

De maand mei staat bij NH Nieuws in het teken van gezond leven. Een zo gezond mogelijk leven leiden lijkt een vanzelfsprekend advies, maar toch is het in onze huidige maatschappij soms best lastig. Maar hoe gaat de Noord-Hollander daarmee om? Bekijk hier al onze verhalen omtrent gezondheid en de afleveringen van het programma Noord-Holland Beweegt.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]