Ga naar Content

Hasjhandelaar Jack 'De Garnalenman' Stroek (79) overleden

De Volendamse hasjhandelaar en crimineel Jack Stroek, ook wel bekend als De Garnalenman, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen bronnen aan NH Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.  Stroek onderhield als hasjhandelaar contact met grote criminelen als Klaas Bruinsma, Frits van de Wereld en  Etienne Urka.

Foto: Wikimedia Commons

Stroek zou al enige tijd ernstig ziek zijn geweest, waar hij precies aan is overleden is niet bekend.

Hij was garnalenhandelaar, en werd daarom De Garnalenman genoemd. Stroek was in de jaren zeventig één van de mensen achter het roemruchte schip 'De Lammie'. Deze viskotter, volgeladen met 3.000 kilo hasj, werd door een marineschip onderschept en na een achtervolging voor de kust van Den Helder tot zinken gebracht.

Het Openbaar Ministerie heeft Stroek er jaren later van verdacht met meerdere schepen zo'n 170 ton hasj het land te hebben binnen gesmokkeld. Het OM eistte later zeven jaar cel en een miljoen euro van Stroek, wat een idee gaf van de omvang van zijn vermogen. 

In 1998 werd De Garnalenman voor het laatst veroordeeld tot 4,5 cel voor een drugszaak.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.