Haarlem

NL
V

Van drastisch dalende ledenaantallen tot grootste padelvereniging van Nederland

1 mei 2021, 20.30 uur · Aangepast 4 mei 2021, 08.30 uur · Door Michael van der Putten

HAARLEM - Even snel als padel gespeeld wordt, neemt het aantal padellers in Nederland toe. Dat merken ze ook bij Tennis en Padel vereniging Pim Mulier. Waar ze voor deze nieuwe rage kampten met drastisch dalende ledenaantallen begint binnenkort de bouw van vijf extra padelbanen. Daarmee worden ze, zolang het duurt, de grootste padelvereniging van Nederland  

Richard Veenhof - voorzitter TPV Pim Mulier - Michael van der Putten

Voorzitter Richard Veenhof kijkt trots toe hoe zes tweetallen – mannen en vrouwen –  verdeeld over drie banen met elkaar staan te spelen: “Eind 2018 hebben we deze drie banen aangelegd. Voor de bouw hoorden we bij andere verenigingen veel positieve ervaringen en de reacties op de baan van de spelers waren ook heel positief en dus hebben we de stap gezet. We voelden al snel dat we het goede hadden gedaan. En nu, vier jaar later, gaan we naar acht banen en worden we de grootste vereniging van Nederland. Ja ik ben echt heel trots.”

Padel is een racketsport die je twee tegen twee speelt. Het werd in 1969 ontwikkeld in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De steenrijke zakenman Enrique Corcuera had niet genoeg ruimte om bij zijn huis een tennisbaan aan te leggen. Als alternatief bedacht hij om een terrein van 10 bij 20 meter af te bakenen met een hoog hek eromheen. Een net scheidde de kanten. Met dezelfde puntentelling als tennis, maar wel kleinere rackets was de was padel geboren.

Leden investeren in nieuwe banen  

Een baan kost volgens de voorzitter zo'n 50.000 euro. Geld dat de vereniging helemaal niet had. Daarom zijn ze een actie gestart: “We hebben obligaties uitgeschreven die mensen konden kopen voor de looptijd van tien jaar. Van dat geld, wat geleend is, hebben we de banen kunnen kopen. Over tien jaar betalen we, met rente, de bedragen terug aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Door deze manier hebben wij de banen kunnen realiseren en hebben we grote betrokkenheid van onze leden. Dat is precies waar we voor staan.”

Als de aanvraag voor de vergunningen door de gemeente wordt goedgekeurd kan er worden begonnen met de bouw. Hopelijk zijn de banen in oktober van dit jaar gerealiseerd. 

Landelijke stijging

Volgens cijfers van de KNLTB zijn er momenteel landelijk 75.000 actieve spelers en 40.000 gereristreerde padelspelers. De sport groeit zo snel dat de Koninklijke Nederlandse Tennis Bond en de Nederlandse Padel Federatie dit jaar zijn samengevoegd tot een bond.

Ook padelverenigingen en commerciële clubs in Noord-Holland merken veel van de populariteit. Dijkzicht in Volendam bijvoorbeeld heeft er recentelijk drie banen bijgebouwd en komt daarmee totaal op zes banen. De extra banen kunnen nog steeds niet voorkomen dat er een ledenstop is.

L.T.C. Groeneveen en T.V. Hoorn zijn van twee naar vier banen gegaan en als klap op de vuurpijl komt daar nu TPV Pim Mulier overheen met acht banen. Daarmee mag zij – voor zolang als het duurt – zich de grootste vereniging van Nederland noemen.  Maar ze is zeker niet de enige partij met acht banen. De commerciële Play Padel Kaugomballenkwartier heeft namelijk ook al acht banen. En de KNLTB verwacht dat er nog dit jaar clubs gaan komen met nog meer banen.

Quote

"Vooral het instapniveau en het niet hoeven halen van de bal vind ik een groot voordeel"

Voorzitter Richard Veenhof

Wat maakt padel nu zo populair?

Volgens Frank Neering van de KNLTB is Padel verrassend makkelijk te leren: "Onderhand opslaan en off you go! De sport heeft een motiverende leercurve voor alle leeftijden. Het is vanaf het begin af aan leuk en je kunt snel stapjes vooruit maken: het is een verslavend leuk spel.”

Padelspeler Amauri de Best, die als ex-basketballer door een vriend in aanraking kwam met de sport, is ook enthousiast: “Het is een heel dynamische sport. Je moet snel met je voeten schakelen en het is ook nog eens heel toegankelijk.”

Voorzitter Richard, die zichzelf geen grote padelspeler noemt, vindt het instapniveau en het niet hoeven halen van de bal grote voordelen: “Daarnaast sta je niet stil en moet je proberen je tegenstander op het verkeerde been te zetten. En natuurlijk de dynamiek en de snelheid. Echt iedereen lijkt het leuk te vinden.”

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]