West-Friesland

NL
V

The Polyframes de nieuwe Beatles van Hoorn: "Vrijheid hoor je ook in onze muziek"

1 mei 2021, 20.00 uur · Door Ron Flens

In Culture Club, het wekelijkse cultuurmagazine van NH, is er deze week onder andere aandacht voor The Polyframes uit Hoorn. Ze bestaan nog niet zo lang maar hun ambitie is groot. Rythm Haakman en Megan Roele willen met hun psychedelische popsongs de hitparade in. "Je hoort nu op de radio alleen maar nummers met drie akkoorden en dat is saai", zegt zanger Haakman. "Wij grijpen terug op de muziek van The Beatles en The Doors. Dat was een tijd dat er veel muzikale vrijheid was. Die vrijheid hoor je ook in onze muziek." 

 

Culture Club The Polyframes - NH Nieuws

Midden in coronatijd bracht The Polyframes hun eerste album We all differ uit. "Tot twee keer aan toe hadden we een releaseconcert gepland in de prachtige Mariakapel in Hoorn. Twee keer kon het niet doorgaan. Dat was wel jammer. We willen de plaat, waar we trots op zijn, ook graag live spelen", vertelt Rythm. Hij heeft de plaat grotendeels zelf geschreven en in coronatijd muzikanten gezocht om het album op te nemen. Zo ontstond The Polyframes.

Megan Roele, de vriendin van Rythm, speelt mee op toetsen en zingt ook. "Een relatie binnen een band moet kunnen. Volgens mij vindt de rest het oké", lacht Megan. Het muzikale stel uit Hoorn is idealistisch in levenstijl. "We zijn alle twee vegan. We proberen toch de wereld een beetje mooier te maken. Maar het moet niet dogmatisch worden. Dat is ook een beetje de boodschap van het album We all differ. Je moet de vrijheid hebben om anders te zijn", zegt Megan. 

The Polyframes treden op 9 mei op op het online NH Popfestival. 

Artikel gaat verder onder de foto

Verder in Culture Club van deze week een portret van kunstenares Eugenie Boon. Zij kwam vijf jaar geleden van Curaçao naar Nederland om de kunstacademie te doen. "Dat kon op Curaçao niet. Kunst is daar niet iets om je boterham mee te verdienen", vertelt Eugenie.

Ze is inmiddels afgestudeerd aan de HKU Utrecht en timmert goed aan de weg. Op dit moment doet Eugenie mee aan een expositie in het CBK in Amsterdam Zuidoost. In haar kunst grijpt ze terug op de cultuur van de Antillen. Ze bekritiseert bijvoorbeeld het vrouwbeeld in de samenleving van Curaçao.

Maar aan de andere kant benadrukt ze sterke kanten in de Antilliaanse cultuur zoals de kleurigheid. "In Nederland is alles zo grijs en grauw. Op Curaçao heeft alles felle kleuren zoals kleding, huizen en auto's. Die kleur geeft kracht en ik vind dat men daar trots op moet zijn", vertelt Eugenie.

Met haar kunst wil ze de Nederlanders ook wat leren. "Ik hoop dat de Nederlanders door mijn kunst zien dat Curaçao meer is dan pretvakanties en problemen. Maar dat het een rijke cultuur heeft die vaak teruggrijpt op West-Afrikaanse cultuur." 

In de museumrubriek brengen we een bezoekje aan het museum Huis van Hilde in Castricum, bij het archeologisch depot van de Provincie Noord Holland. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.