Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Fotograaf Ellen de Vries gefascineerd door De Afsluitdijk: "Het is een magische plek"

30 april 2021, 09.00 uur · Door Redactie Noordkop

Voor fotograaf Ellen de Vries heeft De Afsluitdijk iets magisch. "Ik zoek altijd naar een bepaalde vervreemding op mijn foto's en op de Afsluitdijk zijn plekken genoeg om dat vast te leggen."

Fotograaf Ellen de Vries - Omrop Fryslan/NH Nieuws

Ellen fotografeert analoog, dus met een ouderwets fotorolletje. Ze kan dus niet in het wilde weg schieten. "Je duikt helemaal in je eigen wereld, ik scherm mij af, en zoek de rust en verstilling in mijn beeld. Dat hoort bij mijn hele werkmethode."

Fries praten

Als kind kwam Ellen al op de Afsluitdijk. Ze woonde toen nog in Friesland en ging in Noord-Holland op vakantie. Jaren geleden al heeft ze de switch gemaakt en is ze in Noord-Holland gaan wonen, met haar ouders nog steeds aan de andere kant van de Afsluitdijk. 

Als ze het bordje Friesland ziet, begint ze spontaan halverwege het interview weer Fries te praten. "Ik fyn it altyd prachtich as je oer de dyk ride, dat je oer it Ysselmar sjen kinne, en dat je je gedachten gean litte kinnen." (Prachtig dat je al rijdend op de Afsluitdijk over het IJsselmeer kunt uitkijken en je gedachten kunt laten gaan)

Omrop Fryslan/NH Nieuws

Met haar foto's wil Ellen laten zien hoe mooi de wereld is, "overal zit een soort schoonheid in, en als je daar langer naar gaat zoeken dan krijg je soms een soort vervreemding. Dat je denkt: Wat zie ik nu eigenlijk? Ik vind het mooi om die verwondering over te brengen."

De Afsluitdijk in 32 verhalen
De komende vier jaar ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater. In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen NH Media en Omrop Fryslân in samenwerking met Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk het verhaal van dit iconische bouwwerk. Door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Bekijk hier alle verhalen.