Ga naar Content

Hoogste rechter fluit gemeente terug over parkeerplaatsen rond Koepel

De hoogste rechters geven omwonenden gelijk: de berekening van het aantal parkeerplaatsen bij de nieuwe plannen met de Koepel in Haarlem rammelt. De gemeente denkt aan 150 parkeerplekken genoeg te hebben, maar de Raad van State heeft vandaag uitgesproken dat de gemeente dat aantal niet goed heeft onderbouwd.

Foto: Rein van Lierop

De gemeente krijgt twintig weken de tijd om met een betere onderbouwing te komen van die berekening. Of Haarlem moet in die tijd met een ander plan voor parkeren komen. Omwonenden waren naar de hoogste rechter gestapt, omdat zij vrezen voor parkeeroverlast in de wijk wanneer de plannen straks doorgaan voor woningen, een onderwijsinstelling, horeca en een bioscoop in en rond de voormalige gevangenis.

Fiets

De uitspraak van de Raad van State valt zo te lezen dat Haarlem het aantal parkeerplaatsen te laag inschat. Zo onderbouwt de stad niet goed waarom gedacht wordt dat de nieuwe bewoners minder auto's zullen bezitten dan ergens anders. Ook denkt Haarlem dat bioscoopbezoekers vaak op de fiets zullen komen. De Raad van State is daar niet van overtuigd geraakt. Parkeernormen zijn naar beneden bijgesteld, maar een gedegen motivering is daarvoor niet gegeven, aldus de rechters.

Omwonenden die bij de Raad van State klaagden dat zij zonlicht in hun tuinen gaan verliezen als de bouwplannen rond de Koepel doorgaan, hebben geen gelijk gekregen van de Raad van State.

NH Nieuws maakte daar eerder deze reportage over:

Raad van State buigt zich over woningbouwplannen rondom Koepel - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]