Amstelland

NL
V

Terrasopening helpt horeca nauwelijks: "Het is leuk voor de mensen"

28 april 2021, 07.00 uur · Door Mediapartner AAN!

Om 12 uur vanmiddag mogen mensen die naar een biertje, cola of een kopje koffie snakken eindelijk weer op een terras zitten. De Amstelveense horeca is blij, maar springt nog geen gat in de lucht. "Financieel helpt het niet", zeggen vrijwel alle uitbaters.

NH Nieuws / Jasper Leegwater

Uit een rondgang van mediapartner AAN! blijkt dat Amstelveense horecaondernemers vooral blij zijn dat ze hun gasten weer mogen ontvangen. Het helpt de horeca om langzaam weer op gang te komen en hun team klaar te stomen voor wanneer ze echt weer aan de slag mogen.

"Hoop ellende voor niks"

Eigenaar Jaap Buijs van café The Pub is 'blij dat er weer wat gaat gebeuren', maar hij had liever wat langer gewacht en dan ook binnen mensen willen ontvangen. Horecatenten mogen nu maximaal vijftig mensen in tweetallen op hun terras laten zitten. Die mensen moeten op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. "De overheid geeft ons ook nog een grote politionele taak om dit te handhaven", zegt Buijs. "Het is een hoop ellende voor eigenlijk helemaal niks."

Geld verdienen heeft weer gevolgen voor de vergoedingen waar veel horecaondernemers nu afhankelijk van zijn. "Je moet nu aardig wat omzetten om iets over te houden", zegt de uitbater. "Maar ja, voor de mensen is het leuk en voor ons is het fijn om weer in aanraking te komen met gasten", gaat hij verder. Het terras moet de komende tijd om 18.00 uur alweer sluiten. De horeca is dus alleen geopend tijdens daluren.

Quote

"Als we nu weer dichtmoeten, ga ik huilen"

Laurens Janssen, cafe-restaurant Abina

Veel horeca heeft er hard aan moeten trekken om deze week het terras te kunnen openen. Studentencafé Il Caffe werd bijvoorbeeld nogal overvallen door het nieuws, laat eigenaar Maarten Jonker weten. Tot zijn grote verdriet heeft hij tijdens de tweede lockdown enkele flexibele krachten moeten laten gaan. Het café heeft snel een nieuw team klaar moeten stomen. Ook Il Caffe gaat volgens Jonker deze week niet open om de financiën te verbeteren, maar 'puur uit liefde voor ons vak'.

Angst voor sluiting

De Amstelveense horeca hangt momenteel aan het infuus bij de gemeente en het Rijk. Veel uitbaters vrezen dat ze weer dicht moeten. "Dan weet ik niet of ik nog door ga", aldus Jaap Buijs. En hij is niet de enige. Meerdere uitbaters betwijfelen of ze een volgende lockdown nog overleven. "Als we nu weer dicht moeten, ga ik huilen", laat Laurens Janssen van café-restaurant Abina bijvoorbeeld weten.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]