Ga naar Content

Volksfeest langs Spaarne in Haarlem, straat afgesloten en horecapunten dicht

Aan het Spaarne in Haarlem zijn honderden mensen op de been om Koningsdag te vieren. De gemeente zegt dat het te druk is en grijpt daarom in. De Damstraat richting het Spaarne en verkooppunten van de horeca zijn afgesloten, totdat het weer rustiger is. Politie en handhaving roepen mensen ondertussen op om weg te gaan.

Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

"Honderden mensen staan hutjemutje op elkaar", zegt NH Nieuws-verslaggever Jelle Dijkstra. "Het voelt alsof je in een tijdmachine bent gestapt, alsof er geen corona is. Het is zo gezellig dat mensen vergeten dat we in een pandemie zitten." Toezichthouders en handhavers hebben instructies gehad om mensen aan te spreken die met meer dan vijf mensen bij elkaar staan. "Ze doen dit lachend, want dit is gewoon niet te doen."

De gemeente roept de mensen op om te vertrekken. "Het is te druk. We hopen dat mensen gewoon luisteren en een boete besparen", zegt een woordvoerder. "We roepen mensen op om zich langs het Spaarne te verspreiden, in de hoop dat de menigte zich verspreidt." De politie roept ook op om niet meer naar Haarlem te komen, omdat het te druk is in de stad.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Verder is de Damstraat dicht; boa's hebben hekken neergezet. Ook vragen ze aan verkooploketten van onder andere alcohol om de deuren te sluiten. Volgens NH Nieuws-verslaggever Jelle Dijkstra roept dat een dubbel gevoel op bij ondernemers. "Zo veel mensen hebben hun eigen drank bij zich."

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de verkooploketten gevraagd wordt tijdelijk te sluiten. "Als het rustiger wordt, mogen ze weer open."

De gemeente zei voor deze Koningsdag al extra maatregelen genomen te hebben om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de coronamaatregelen zouden houden. Zo lopen er tien extra stewards van de gemeente rond, waarvan twee op het water, die mensen op een vriendelijke manier aanspreken op het handhaven van de coronaregels. Om 15.00 uur kwam er extra handhaving bij om mensen aan te spreken.

Zo druk was het vanmiddag rond 14.30 uur aan het Spaarne:

Drukte aan het Spaarne in Haarlem - NH Nieuws / Jelle Dijkstra

Eerder op de dag was het nog niet al te druk in Haarlem. NH Nieuws-verslaggever Paul Tromp legde vast hoe mensen van het weer genoten. Zo liep hij een man verkleed als wortel tegen het lijf. "Het is toch Koningsdag en er gebeurt niet zoveel, dus ik dacht: ik maak er toch maar wat van."

Een ander meisje verkocht cakejes voor de deur. En een paar studenten waren in een park in Haarlem. "Normaal ga je naar Kingsland, naar SLAM! of naar Amsterdam, maar nu met de coronamaatregelen is dat toch een beetje lastig."

Koningsdag in Haarlem - NH Nieuws

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.