Ga naar Content

In de rij voor tompoucen en de vlag in top: zo viert de Noordkop Koningsdag

Het is een traditie op Koningsdag: oranje tompoucen. Ook in de Noordkop stond menigeen vanochtend al in de rij voor de lekkernij. Zo waren er onder andere rijen voor de vestigingen van bakkerij Dunselman in de winkelcentra Dorperweerth in Julianadorp en in SchootenPlaza in de Helderse wijk De Schooten. Maar ook werd de vlag uitgehangen en her en der werd een klein feestje gevierd. Hier een overzicht.

Vrachtwagen rijdt op Koningsdag feestend door de polder - NH Nieuws

Er mag verder uiteraard geen echt evenement worden gehouden met Koningsdag en dus heeft een groep vrienden een alternatief bedacht. Met een grote vrachtwagen, een soort rijdende disco rijden ze vandaag door de polder rond Anna Paulowna. Ze brengen bliksemfeestjes aan huis.

De eerste stop is Breezand waar de kinderen achter de wagen aan mogen rijden. Het plan van de rijdende feestwagen ontstond al eens tijdens de Polderse Kermis. Toen werden er kratjes op bestelling rond gebracht.

Tekst gaat verder onder de foto's.

De ochtend begon met lange rijen - op anderhalve meter afstand - voor diverse bakkerijen in de regio. Zo was het niet alleen druk in Den Helder en Julianadorp, maar in Anna Paulowna.

Vanochtend werd, net als op meer plekken, ook de Nederlandse vlag gehesen en klonk het Wilhelmus bij de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Tekst gaat verder onder de video.

Statige ceremonie bij cultuurschuur Wieringerwerf - NH Nieuws

Texel viert vandaag op diverse alternatieve manieren (coronaproof) Koningsdag. Zo kende De Cocksdorp vanochtend een 'koninklijke optocht' waar ouders en kinderen in de auto achter een eigen variant van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aanreden, meldt onze mediapartner Texelse Courant.
Foto: Texelse Courant / Jeroen van Hattum

Op andere plekken wordt ook creatief omgegaan met Koningsdag. Zo is er in Middenmeer een puzzeltocht. Hier deed de familie de Ruijter vandaag enthousiast aan mee (zie foto onder). In Den Oever was het bijzonder rustig, een stel genoot er in alle rust van een visje.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos
Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Winkel's Harmonie ging vandaag in duo's door het dorp om eindelijk weer eens muziek te maken. Rond 15.00 uur ontmoeten de tweetallen elkaar bij het oude Raadhuis speelden ze samen de canon I Like the Flowers. Een knipoog naar de geraniumactie die de leden binnenkort houden om geld in te zamelen zodat jongeren les kunnen krijgen. "Het was heerlijk."

Tekst gat verder onder de video.

Winkel's Harmonie kan op Koningsdag eindelijk weer even samen spelen - NH Nieuws

Op het voetbalveld van de plaatselijke voetbalvereniging Wiron was op Koningsdag een walk/fiets thru voor kinderen tot 12 jaar georganiseerd. In het vissersdorp is geen officiële organisatie die op Koningsdag iets organiseert, maar toch waren er enkele dames die iets wilden doen. "We kunnen natuurlijk niet alles uit eigen zak betalen en daarom zijn we afhankelijk van giften en sponsoring uit het dorp", aldus vrijwilliger Marina Rotgans. In de ochtend konden kinderen hun eigen versierde fietsen laten zien en kregen zij een leuke attentie en een ijsje.

Klein Koningsdag feestje voor de Kids in Den Oever - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]