Schiphol

NL
V

D66 wil direct verbod op vluchten van India naar Schiphol, ondanks RIVM-advies

24 april 2021, 16.47 uur · Aangepast 24 april 2021, 17.05 uur · Door Doron Sajet

De Tweede Kamerfractie van D66 wil dat het kabinet direct een vliegverbod instelt voor vluchten van India naar Schiphol. Kamerleden Jan Paternotte en Kiki Hagen zijn bezorgd over een variant van het coronavirus, die mogelijk gevaarlijker en besmettelijk is. Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het RIVM nog geen reden ziet voor een vliegverbod en volgt tot nu dat advies op.

Een Boeing 777-200ER van KLM op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Inmiddels zijn andere Europese landen wel al overgegaan tot een vliegverbod voor vluchten uit India. Paternotte is bang dat meer reizigers nu voor KLM gaan kiezen als meest toegankelijke route van India naar West-Europa. Zo mogen vanaf maandag alleen nog maar Duitse staatsburgers Duitsland inkomen, als ze op een vlucht vanuit India zitten. Een soortgelijk vliegverbod heeft Nederland nu ook voor Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Quote

"We kunnen er niet achteraan hobbelen"

Jan Paternotte, Tweede Kamerlid D66

Paternotte laat NH Nieuws weten de minister opgeroepen te hebben het Duitse voorbeeld te volgen en ook maandag een vliegverbod voor India in te stellen. In het Verenigd Koninkrijk geldt al een vliegverbod en in Frankrijk wordt de politie ingezet om te controleren of reizigers zich aan de quarantaine houden. Ook buiten Europa worden vluchten uit India geweerd. "We kunnen er niet achteraan hobbelen", aldus Paternotte. In India lopen de besmettings- en sterftecijfers in rap tempo op.

Twee gevallen in Nederland

Paternotte en Kiki Hagen, eveneens Kamerlid voor D66, stelden eerder deze week al vragen aan minister De Jonge over een vliegverbod voor India. Uit de antwoorden bleek dat er in Nederland al twee besmettingen met de Indiase variant zijn vastgesteld. Voor een vliegverbod was het volgens De Jonge's raadgever het RIVM nog te vroeg, omdat er op basis van gegevens van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) niet een zelfde niveau van risico is, in vergelijking met bijvoorbeeld de Braziliaanse mutant van het virus.

Momenteel vliegt alleen KLM tussen de Indiaase steden New Delhi en Mumbai en Schiphol. KLM heeft normaal gesproken ook een dienstregeling tussen Bengaluru en Amsterdam.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]