Ga naar Content

Gemengde reacties op het opnieuw tijdelijk afsluiten van Melkmarkt voor verkeer

Het college heeft besloten dat ook dit jaar de Melkmarkt in Enkhuizen tijdelijk, van 28 april tot 1 november, wordt afgesloten voor auto's en fietsers. De horeca op die locatie krijgt daardoor de ruimte om de terrassen te verbreden. Dit is nodig vanwege de verplichte coronamaatregel om anderhalve meter afstand tussen mensen te houden. "Ik denk dat de horecaondernemers op de Melkmarkt allemaal blij zijn met dit besluit, maar ik hoor daarbuiten ook negatieve reacties", vertelt Timo van der Heide, eigenaar van Pizzeria Bella Vita. 

Foto: NH Nieuws

Volgens van der Heide was het lang onzeker of dit besluit over het afsluiten van de melkmarkt door zou gaan. "Maar nu blijkt dat het doorgaat, zijn we erg blij." De positieve sfeer op de Melkmarkt in Enkhuizen is hem vorige zomer goed bevallen. "Het was voor ons toen heel fijn dat we meer tafels kwijt konden. Daarnaast was het gezellig en was het rustiger zonder rijdend verkeer door de straat."  

De noodzaak van de verbreding van de terrassen lag volgens van der Heide vorig jaar iets hoger. Met spatschermen hoeven de tafels namelijk niet op anderhalve meter afstand te staan, maar het is voor hem fijn om die optie wel te hebben. "Bij de groothandel zijn spatschermen namelijk erg duur. Als we gebruik maken van spatschermen gaan we die waarschijnlijk zelf knutselen. Het zijn moeilijke tijden dus alles moet zo goedkoop mogelijk."

"Nu is mijn volgende stap dat ik in bezwaar ga tegen de gemeente bij de beroepsrechter"

Jaap de munnik

De Melkmarkt is een belangrijke doorgaande route voor verkeer. Daarom is niet iedereen blij met de afsluiting voor auto's en fietsers. Zo ook Jaap de Munnik: "Ik woon op de Vissersdijk. Al het zware verkeer dat normaal door de stad gaat, komt bij een sluiting van de Melkmarkt onder andere door mijn straat." Hij geeft duidelijk aan niks tegen de horeca te hebben, maar hij vindt dat de gemeente dit verkeerd heeft aangepakt. "Alle auto's omleiden binnen de ruimte die er is, gaat niet. Dat zorgt voor opstoppingen op bepaalde plekken in de stad." Van verschillende inwoners om hem heen hoort hij veelal dezelfde geluiden.

De gemeente heeft op basis van een evaluatie van vorig jaar een aantal maatregelen genomen tegen overlast van het verkeer, zoals éénrichtingsverkeer in de Sint Janstraat richting de Dijk en een vrachtautoverbod voor de Zuiderhavendijk, Drie Groene Eikels, Boschplein en omgeving.

Volgens de Munnik is het onmogelijk voor boa's en politie om die maatregelen te bewaken. "Het gaat om 4.000 verkeersbewegingen per dag. Er is niet genoeg capaciteit om dat te handhaven." Het liefst was de Munnik in gesprek gegaan met de gemeente, maar dat is niet gelukt. "Nu is mijn volgende stap dat ik in bezwaar ga tegen de gemeente bij de beroepsrechter."

Terras open

Pizzeria Bellavita is er in ieder geval op 28 april klaar voor om het verbrede terras open te gooien. De parasols hebben een opknapbeurt gehad, de banken een likje verf en het onkruid in weggehaald. "Dus het schiet al lekker op", concludeert van der Heide. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]